Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Студентско изследване: Локацията продължава да има ключово значение при аутсорсинг и офшоринг на услуги

   

15.03.2021

 

Характеристиките на локацията, към която се изнасят дейности, продължават да имат ключово значение след началото на пандемията въпреки широкото разпространение на модела „работа от вкъщи”, според изследване проведено от студентката от магистърска програма „Аутсорсинг проекти и компании“ Лилиан Асенова.

7

Изследването на тема “Избор на локация за офшоринг преди и след началото на пандемията” е проведено онлайн в периода декември 2020-януари 2021 г. Основният въпрос, на който търси отговор, е дали в условията на пандемия локацията се счита за важен фактор и, ако да, защо.

51% от респондентите споделят, че според тях офшоринг локацията не е от съществено значение след началото на Covid-19, защото дигитализацията на повечето основни процеси дава възможност те да се извършват без да бъдат ограничавани географски. Но останалите 49% от анкетираните заявяват, че според тях локацията е от значение, тъй като работата от вкъщи предполага условия от технологичен и чисто битов характер, които не всяка дестинация предлага. Много държави, включително и водещи в класацията за аутсорсинг и офшоринг като Индия и Филипините, нямат стабилна интернет връзка и електричество. Ето защо държавите с добре развита инфраструктура започват да привличат повече фирми-клиенти и тяхната популярност расте.

Изследването е проведено в рамките на курса „Управление на аутсорсинг проекти и компании“, воден от д-р Христина Стоянова. Курсът има силна практическа насоченост, като студентите разглеждат реални казуси от бизнеса и провеждат собствени изследвания в български и чужди компании.