Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Иван-Петър Йовчев представи изследването си за развитието на националния интерес в енергийната политика на държави от ЕС пред магистри от Стопанския факултет

   

02.12.2020

 

На 1 декември Иван-Петър Йовчев, докторант в Катедра „Политология“ на Философския факултет, СУ „Св. Климент Охридски“, представи изследването си „Национален интерес в контекста на Европейската енергийна политика: Сравнителен анализ на правителствените програми на седем държави-членки на ЕС в периодите 2007-2009 г. и 2016-2019 г.“ пред студенти от магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ на Стопанския факултет.

 

Ivan-PetarYovchev

Основната изследователска хипотеза на дисертацията е, че с еволюцията и развитието на Европейската енергийната политика, националните интереси в енергийната политика на отделните държави-членки ще бъдат подложени на натиск да се сближат и хармонизират. Обект на изследването са правителствените програми на седем държави-членки на ЕС: Австрия, България, Ирландия, Литва, Нидерландия, Португалия и Финландия в два отделни периода: 2007-2009 г. и 2016-2019 г. Като предмет на изследването е дефиниран националният интерес в енергийната политика на отделните държави-членки за двата периода, както той е представен в правителствените програми.

Иван-Петър Живков Йовчев е магистър (LL.M.) по „Енергийно и климатично право“ от Университета на Грьонинген, Нидерландия. Преди това е завършил бакалавърската програма „Международно и европейско право“ в същия университет.