Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по математика и информатика отбеляза своята 130-годишнина

   
Факултетът по математика и информатика отбеляза своята 130-годишнина

В деня, в който академичната общност на Софийския университет почита своя патрон св. Климент Охридски, бе отбелязана 130-годишнината от създаването на физико-математическото отделение на Алма матер. Празникът се проведе във Факултета по математика и информатика в присъствието на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, предишните ректори акад. Благовест Сендов и проф. дфзн Иван Лалов, преподаватели, студенти, представители на природо-математическите факултети, колеги от институтите на БАН.

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. Първан Първанов поздрави всички и в словото си припомни накратко историята на факултета. Той сравни първите ентусиасти, които през далечната 1889 г. решили да подготвят учители по математика и физика със запален фенер в тъмна стая.

1

Връщайки се назад в годините, деканът посочи, че повече от 20 хиляди души са възпитаниците на факултета, влели се в науката, образованието, икономиката на страната ни, а и отвъд нейните граници. Той подчерта, че сред имената на завършилите факултета има много, с които можем да се гордеем.

2

Деканът акцентира и върху мястото на Софийския университет в рейтинговата система у нас в направленията 4.5 Математика и 4.6 Информатика и компютърни науки. Доц. Първанов обърна внимание, че много важна е и оценката на работодателите за факултета, както и на неговите възпитаници.

Накрая той отбеляза, че традициите в качественото образование, заложени във Факултета по математика и информатика вървят ръка за ръка с новото и пожела здраве и успехи на всички.

4

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави колегите си и заяви, че 130 години е сериозна възраст и през този период са постигнати големи резултати. Той отбеляза, че няма как да изброи всички успехи, но подчерта, че има две много видими страни: „Едната е какви са вашите публикации и те са много сериозни, и втората е – какви са вашите възпитаници“, каза ректорът и подчерта, че сред възпитаниците на факултета са хора, които развиват науката, образованието и икономиката. Той обърна внимание, че съвсем видимо е развитието в IT сектора и изказа своето предположение, че скоро ще видим развитието на нанотехнологиите и биотехнологиите.

6

Празникът продължи с връчване на почетен плакет на акад. Благовест Сендов за цялостната му дейност във факултета. Отличени бяха и дългогодишните преподаватели във факултета проф. Кирил Банков, доц. Ангел Дичев, доц. Стефан Димитров, доц. Ваня Хаджийски и доц. Павел Павлов.

18

Като израз на благодарност за цялостното ползотворно съвместно сътрудничество и обща история плакети бяха връчени на деканите на Физическия факултет, Факултета по химия и фармация, Биологическия факултет и Геолого-географския факултет на Софийския университет и на директорите на ИМИ и ИИКТ на БАН.

20

В рамките на празненството бе връчена наградата на името на Ед Сафт за български студент с постижения в областта на математиката и информатиката. Отличието получи Емилиян Рогачев-магистър от ФМИ.