Начало / Новини / Новини и събития / Изложба по повод отбелязването на 800-та годишнина на датския национален флаг

   
Изложба по повод отбелязването на 800-та годишнина на датския национален флаг

В Централното фоайе на Ректората бе открита изложба по повод отбелязването на 800-та годишнина на датския национален флаг. Изложбата представя съвременните графични интерпретации на датския национален символ. Експозицията може да бъде разгледана до 21 юни 2019 г.

Организатори на събитието са посолството на Кралство Дания в България и специалност "Скандинавистика" към Катедра "Германистика и скандинавистика" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Плакатите интерпретират датския флаг като национален символ и изобразяват неговото историческо и съвременно използване. Плакатите са подбрани сред участниците в конкурс за студенти по графичен дизайн в Дания, като задачата им е била да предложат съвременна гледна точка по отношение на националния флаг.

5-5

Експозицията бе открита от посланика на Кралство Дания в България г-н Сьорен Якобсен. В речта си той наблегна на важността на знамето за датския народ като национален символ, но и като неразделна част от всяко едно празненство в Дания. Г-н Якобсен също така припомни накратко историята за появата на знамето преди 800 години и подчерта, че датският флаг е най-старият национален флаг в света, който все още се използва.

В Дания денят на националния флаг Dannebrog се отбелязва на 15 юни всяка година.

2-2
55
1-1