Начало / Новини / Новини и събития / II-ра Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

   
II-ра Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет започна двудневната Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки. Научният форум се организира за втори път от студентите от факултета. Тази година участие в него ще вземат представители на университети от страната и чужбина.

Официални гости на откриването бяха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, магистър-фармацевт Стефан Балкански, председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз, Лиляна Петрова, председател на Националното движение на бакалавър-фармацевтите в България, Татяна Дикова, заместник-директор на Националното издателство „АзБуки“.

Участниците в научния форум, гостите, преподавателите и представителите на бизнеса бяха поздравени от председателя на Студентския инициативен комитет на конференцията Стефка Стоянова. Тя изрази увереността си, че Националната студентска конференция по фармацевтични и химични науки ще допринесе за повишаване на компетентността и за развиване на добри комуникативни умения.

6

Стефка Стоянова подчерта, че в тазгодишното издание на форума участие ще вземат не само университети от страната, но и от чужбина. Част от колективите, научните доклади и постери са от Италия, Мароко, Естония, Полша и Северна Македония. „Голямо удоволствие за нас ще бъдат срещите и дискусиите с участниците, които съм убедена, че са подготвили продукция, която ще обогати нашите знания, ще стимулира изследователската и практическата ни дейност и ще даде възможност за много полезни контакти“, заяви още председателят на Студентския инициативен комитет.

5

Стефка Стоянова специално благодари и на спонсорите на конференцията и на научния комитет. С благодарност тя говори и за работата на Студентския инициативен комитет в състав Ангел Даков, Александра Соколова, Цветелина Герговска, Мирослав Мирчев, Доника Кангалова, Венцислав Димитров, Светлозар Кирилов, Ивета Стамболийска, Дона Далева, Симеон Георгиев, Гергана Лазарова, Ивана Цапкова, Янислав Данчовски, Ралица Златанова и гл. ас. д-р Антоан Рангелов.

9

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази радостта си за втора поредна година да присъства и да приветства участниците в конференцията. Той посочи, че е щастлив, че това е една изцяло студентска инициатива, а фактът, че се провежда за втора година, потвърждава, че не става дума за случайна инициатива, а за нещо, което ще стане традиция.

3

Проф. Герджиков благодари на инициативния комитет и на всички студенти, на партньорите – Българския фармацевтичен съюз и Изпълнителната агенция по лекарствата, и на всички фирми и организации, които са допринесли по някакъв начин. Ректорът изрази радостта си, че тази година има и международно участие и призова студентите да доразвият идеята и пожела голямо международно бъдеще на форума.

11

Проф. Валентина Димитрова, заместник-ректор на Медицинския университет-София, също приветства гостите и изрази вълнението си да присъства на събитието. Тя поздрави организаторите и им пожела да успеят да реализират в практиката всичко, което са написали. „Тази интрауниверситетска организация, която правите, помага всички студенти по фармация и химия да успеят да „сверят своите часовници“ и да покажат, че студентите и младите учени мислят иновативно, създават наука, която определено е с високо качество“. Проф. Валентина Димитрова пожела на всички да успят да реализират своята амбициозна програма и да бъдат здрави, за да продължат по нелесния път на науката, който носи достатъчно сладост.

12

Проф. Милен Богданов, заместник-декан на Факултета по химия и фармация, приветства всички от името на декана акад. Петър Кралчевски. Той посочи, че със задоволство е установил, че думите, които всички студенти са чули, когато са прекрачили за първи път тази зала - че Факултетът по химия и фармация е едно от отличаващите се научни звена в България, са били посети у студентите и това е довело до факта залата да е пълна в този ден, програмата на конференцията да включва резюмета с научна насоченост и по думите му, студентите са успели да тръгнат по пътя на своите преподаватели – да се интересуват от наука. Проф. Богданов изтъкна, че това ще ги отличава винаги от останалите и пожела успех и плодотворни дискусии.

13

Проф. Илко Гетов, председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, пожела в бъдеще конференцията да разшири броя на участниците от всички страни-членки на ЕС и съседните държави. По думите му, за Българския фармацевтичен съюз е важно, че в българските университети, където се обучават фармацевти, се изграждат знаещи, можещи креативни кадри, които могат да се реализират не само у нас, но и в чужбина. Това е доказателство и за качеството на обучение, и нивото на българското образование.

18

Проф. Илко Гетов подчерта, че конференцията е в навечерието на техния професионален празник – Деня на здравето. Призова ги да използват и пазят тази традиция, защото Деня на здравето има дълголетна история и е ден на грижата, възпитаването, информирането и помощта за поддържане на общественото здраве. „Ние продължаваме да правим всичко възможно, вие, бъдещите фармацевти, да бъдете част от световната фармацевтична общност. Искаме да сте спокойни, че от следващата година БФС ще бъде член на Световната федерация на фармацевтите – най-голямата международна организация, създадена преди повече от 100 г., и вие сте тези, които ще представят българската фармацевтична гилдия в Световната федерация на фармацевтите“, каза в заключение проф. Илко Гетов и пожела на добър час на конференцията и успех на всички участници.

14

Магистър-фармацевт Богдан Кирилов изказа благодарността си за поканата и възможността Изпълнителната агенция за лекарствата да участва в научния форум и поздрави организаторите за професионалния подход на работа. Той припомни миналогодишната конференция и изрази мнение, че тя е била изключително успешна. „Да повторите едно успешно начинание в никакъв случай не е лесно. Но от това, което виждам до този момент, според мен вие сте надградили. Поздравления за това“. По думите му, това не е случайно, а е много ценна комбинация – от една страна на професионализма и опита на преподавателите, изявили готовност да съдействат в организирането на форума, и от друга страна – на ентусиазма и желанието, с които са подходили студентите.

7

Радвам се, че сте приели подхода на обединението между отделните фармацевтични факултети, между факултетите по различните химически специалности и мисля, че това наистина е правилният, успешен път“, каза още Кирилов.

15

Магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, председател на Регионалната фармацевтична колегия – София, поздрави студентите за това, че са намерили баланса и силата да насочат енергията си към науката, да надградят себе си, да станат по-конкурентни. Той ги приветства и за това, че освен, че са обединили много факултети, има и международно участие и пожела на младите хора да са здрави, щастливи, да имат много енергия, да могат в живота да балансират личното с професионалното, да бъдат креативни.

1

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Лидия Даскалова поздрави колегите си за организацията на второто издание на Националната студентска конференция по фармацевтични и химични науки. Тя им пожела да не спират да бъдат активни и да се стараят да бъдат в среда, която да ги дърпа все по-нагоре и по-нагоре, да вярват в себе си и в своите успехи и да се борят за постигането им.

10

Лидия Даскалова призова колегите си да бъдат не само добри специалисти, но и добри хора. Да се реализират в България и това събитие да им донесе много полезни контакти, много опит и не на последно място – прекрасни спомени.

16

Магистър-фармацевт Симеон Георгиев, член на Инициативния студентски комитет, изрази благодарността си към Студентския съвет на Софийския университет, генерален спонсор на конференцията.

8

Конференцията продължи с презентация на тема „История на лекарствената регулация в България“. В научната програма на форума са включени фирмени презентации, доклади, свързани с терапиите при някои заболявания, ваксините, антибиотичната резистентност, фармацевтични продукти и други.

 

19