Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Дискусия за Брекзит: въздействието на Брекзит върху България – какво ще се промени и какво ще остане същото

   

05.06.2018

 

Българската Чийвнинг асоциация в сътрудничество с Британското посолство в България, Британско-българска бизнес асоциация и СУ "Св. Климент Охридски", Ви кани на дискусия на тема „Въздействието на брекзит върху българия - какво ще се промени и какво ще остане същото”, която ще се проведе на 19 юни 2018 г., откриване: 9:30 ч., в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Целта на дискусията е да се освети процеса на напускане на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия на ЕС. Темата за Брекзит има първостепенно значение за ЕС. В следствие на референдум, министър-председателят на Великобритания г-жа Тереза Мей задейства член 50 от Договора за функциониране на ЕС, и Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия следва да напуснe ЕС на 29 март 2019 г. Дискусията ще даде експертен поглед върху текущото състояние на преговорите по актуални теми като: какви ще бъдат предизвикателствата и възможностите за бъдещи икономически отношения на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия с ЕС и България, какъв ще бъде статута и с какви права ще се ползват българските граждани в Обединеното Кралство след излизането от ЕС, как ще бъдат засегнати други ключови сектори на икономиката и обществените отношения.

 

В дискусията ще участват г-жа Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на Р. България, Н.Пр. г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия в България , г-н Ивайло Калфин, специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, г-жа Маринела Петрова, заместник министър на финансите на Р. България, доц.д-р Диана Ковачева, заместник омбудман на Р.България, проф. д-р Николай Натов, катедра "Международно право и международни отношения", Юридически факултет, Софийски университет "Св. Кл. Охридски", представители на бизнеса и др.

 

Регистрацията е отворена до 17.06.2018г включително. За да резервирате място, кликнете тук или изпратете имейл на chevening.bg.events@gmail.com. Събитието е безплатно.

 

Разходи по пребиваването (пътуване, настаняване): покриват се от участниците.

 

Българската Чийвнинг асоциация е сдружение на завършили образователна степен или специализация във водещи университети в Обединеното кралство по програмата „Чийвнинг“ на правителството на Великобритания. Една от основните цели насдружението е организирането на публични дебати, форуми и срещи по обществено значими теми.

 

За допълнителни въпроси относно дискусията можете да се свържете с г-н Ивайло Калфин и г-жа Румяна Атанасова на chevening.bg@gmail.com.

 

Повече информация на: