Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер проф. Уан Гъ изнесе лекция, посветена на културата на хармонията

   
В Алма матер проф. Уан Гъ изнесе лекция, посветена на културата на хармонията

В Ректората на Софийския университет изпълнителният заместник-председател на Комисията по природна среда и цивилизация към Алианса на цивилизациите на ООН проф. Уан Гъ изнесе лекция пред студенти и преподаватели. Темата на лекцията бе „Културата на хармонията в изграждането на общност със споделена съдба“.

Преди лекцията проф. Уан Гъ и посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу се срещнаха с ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

По време на срещата посланикът изрази радостта си да гостува в най-стария и авторитетен университет в България и изтъкна изключително интензивните контакти, които Алма матер поддържа с различни чуждестранни университети. Джан Хайджоу отбеляза, че Китай и България имат традиционни приятелски отношения и поддържат активно сътрудничество в областта на културата и образованието.

1

По думите на китайския посланик, една от целите на настоящото гостуване на проф. Уан Гъ у нас е да се установят дълготрайни връзки и обмен с българските хуманитаристи в Софийския университет, по-задълбочено опознаване на българската и китайската култура, история, традиции и създаване на по-солидна основа за бъдещо културно и научно сътрудничество.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков благодари на проф. Гъ, че е избрал именно Алма матер за своята лекция. Той представи накратко историята на Софийския университет и подчерта, че според данните на последната Рейтингова система на висшите училища в България Алма матер заема първо място в 23 от 27 професионални направления, в които обучава студенти и продължава да е лидер по отношение на качеството на научните си изследвания. Проф. Герджиков обърна внимание на активната научно-изследователска и преподавателска работа и широкото културно и обществено значение на Софийския университет.

2

Ректорът посочи, че традициите в преподаването на китайски език в Алма матер са от половин век. Софийският университет партнира с над 300 чуждестранни университета, но няма по-интензивни връзки от тези с Китай, с които Алма матер има 24 двустранни договора.

В рамките на лекцията си проф. Уан Гъ представи впечатленията си от гостуването си в България и отбеляза, че българският и китайският народ имат редица общи черти в народопсихологията си. Пред присъстващите студенти и преподаватели той представи своята книга „Културата на хармонията“ и разгледа въпросите за хармонията на космоса, хармонията на човека, хармонията между небесното и човешкото начало и общността на човечеството със споделена съдба.

3

По думите му, идеята за културата на хармонията възниква в Древен Китай още от епохите на митичните императори Яо и Шун. Проф. Гъ подчерта, че изследванията върху човешкото ДНК показват 99,9% идентична структура при всички хора, без значение от расовата им принадлежност. „Вселената е хармонична и този хармоничен код се предава в 99,9% на всички материи във Вселената, включително и в човека“, подчерта проф. Гъ и добави, че едва когато тази култура бъде осъзната на дълбочинно ниво, тя може да бъде предавана и споделяна и да се стимулира осъзнаването у другите хора.

4

Проф. Уан Гъ отбеляза, че днешната епоха на интернет създава виртуален свят, в който няма националности и държави, а всичко е една общност. Според него в рамките на тази световна виртуална общност имаме нужда от нови принципи и общи правила и стандарти, към които да се придържаме и именно идеята на хармонията може да регулира развитието на тази нова общност в епохата на пост-културата. Той подчерта важността на обучението в културата на хармонията и добави, че децата трябва още в своето възпитание и обучение да бъдат въведени в идеята за хармонията, за да развият в себе си тази положителна нагласа: „Ако започнем образованието на децата от позицията на хармонията, ние можем да променим начина на мислене и на отношения между хората“.

5

Проф. Уан Гъ е изпълнителен заместник-председател на Комисията по природна среда и цивилизация към Алианса на цивилизациите на ООН, председател на Асоциацията за глобална хармония, почетен председател на организационния комитет на Лондонската олимпиада за изящни изкуства 2012, професор в университета "Нанкай", Китай.

През 2012 г. по покана на Форума за диалог на цивилизациите към ООН изнася водеща реч пред Общото събрание на Обединените нации на тема „Културата на хармонията като водещ фактор в човешката цивилизация“. Автор на книгата „Културата на хармонията“.