Начало / Новини / Новини и събития / Юбилейна научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки“

   
Юбилейна научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки“

От 15 до 17 септември 2017 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет бе домакин и организатор на Юбилейната научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки“. Съорганизатор на събитието бе Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките.

Проф. Ярослав Тагамлицки е голям български математик, обаятелен преподавател, символ на академизма, дългогодишен ръководител на Катедрата по математически анализ към Математическия факултет на Софийския университет, член-кореспондент на БАН. Научният форум, посветен на неговата 100-годишнина, бе открит в аудитория „Проф. Тагамлицки“ (229) от доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика.

Директорът на Института по математика и информатика акад. Веселин Дренски също поздрави с „Добре дошли“ гостите на това важно за математическата общност събитие.

03. Conf-Tagamlitski

Официалното приветствие от името на ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бе поднесено от заместник-ректора на Университета чл.-кор. проф. Николай Витанов. Той сподели, че като студент по физика не е имал шанса да бъде обучаван по математически анализ от проф. Тагамлицки, но е чувал редица от оригиналните случаи, останали като анекдоти, с участието на тази харизматичната личност.

01. Conf-Tagamlitski

Целта на конференцията бе не само да се запази математическото наследство в България, но и да се предаде на студентите ентусиазма на проф. Тагамлицки и неговите последователи към нови математически познания. Факултетният съвет на Факултета по математика и информатика учреди награда на името на проф. Ярослав Тагамлицки. Тя бе връчена на Киприан Бербатов, студент в 4 курс на специалност „Приложна математика“ във ФМИ, от доц. Първанов.

07. Conf-Tagamlitski

Работната част на конференцията продължи в аудитория 325 на Факултета. Председателят на Организационния комитет на конференцията доц. Бабев - ръководител на Катедра „Математически анализ“ и последен дипломант на проф. Тагамлицки, бе водещ на научните сесии в петъчния ден.

08. Conf-Tagamlitski

В поредица от презентации, които направиха проф. Д. Скордев, акад. Б. Сендов, акад. И. Тодоров, проф. К. Тодоров, проф. И. Тонов и много други ученици на проф. Тагамлицки бяха представени различни аспекти от математическите изследвания и педагогическите подходи на математика проф. Тагамлицки.

Пълната Програма и още подробности за конференцията могат да се намерят на:

http://tagamlitzki-100years.fmi.uni-sofia.bg/bg

02. Conf-Tagamlitski