Начало / Новини / Новини и събития / Пътуваща изложба по проект BIG PICNIC бе представена в Университетската ботаническа градина - София

   
Пътуваща изложба по проект BIG PICNIC бе представена в Университетската ботаническа градина - София

Първата от поредицата пътуващи изложби по международния проект BIG PICNIC, фокусиран върху проблемите за продоволствената сигурност, се проведе в Университетска ботаническа градина – София на 1 и 2 септември 2017 г. Темата „Градско градинарство” привлече интереса на хора от всички възрастови групи.

Чрез поредица от интерактивни демонстрации и дискусии гостите на изложбата се запознаха с идеята на проекта и се включиха в изготвянето на концептуална карта, която да помогне за изграждане на общо разбиране относно сигурността на храната у нас. Наблегнато беше на отговорността при вноса и производството на качествени храни, активната роля на потребителите при покупката им, както и нуждата от организиране на общност, която да отстоява необходимостта едновременно от здравословна храна и устойчиво производство, транспорт и консумация.

3

Деца и възрастни се запознаха със същността на градското градинарство и реалните възможности за прилагане в големия град. Силно впечатление направи съвременната тенденция за вертикално озеленяване, която провокира желание у посетителите да изградят собствен кът с ядливи растителни видове и подправки у дома.

7

Шеф Чакъров заинтригува аудиторията с демонстрацията на здравословно, вкусно и лесно за приготвяне предястие в домашни условия с разнообразни продукти, отгледани в Университетските ботанически градини. Най-критичната публика в лицето на децата активно се включи в аранжирането на храната, в дегустацията и в предлагането на добри идеи.

4

Тематичната изложба, представяща традиционни и малко познати растителни видове, които намират сезонно място на нашата трапеза, бе експонирана в парковата част през двата почивни дни и бе посетена от стотици хора. Най-малките посетители се включиха в ботаническа работилница, като засадиха своята първа любима подправка.

В края на месец септември 2017 г. изложбата ще бъде представена в Университетските ботанически градини в Балчик и Варна.

6
12