Начало / Новини / Новини и събития / Приключи 55-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

   
Приключи 55-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

С вечер, посветена на българския фолклор, в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит Петдесет и петият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Той бе организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката. 88 души от 28 страни от Европа и Азия участват в семинара тази година.

На фолклорната вечер присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Елиза Стефанова, заместник-деканът на Факултета по славянски филологии проф. Гергана Дачева, посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи, заместник-директорът на Националния учебен център на Българския червен кръст в село Лозен г-н Иванов, преподаватели, семинаристи и гости.

1

Фолклорната вечер бе открита от директора на Семинара проф. Панайот Карагьозов от Факултета по славянски филологии на Алма матер. Той заяви, че Националният учебен център на БЧК в Лозен за пореден път се е превърнал в столица на световната българистика и отново е събрал цвета на чуждестранната българистика.

7

Проф. Карагьозов обобщи извършената работа по време на семинара по български език и култура за чужденци. Младите българисти са изучавали български език и литература, антропология на българите, както и български народни песни и танци. За краткото време, прекарано в България, младежите са имали възможност да опознаят част от красотата на страната ни. „Заедно видяхме връзката на България с античността, когато посетихме Пловдив, видяхме огнището на българското православие – Рилския манастир, разгледахме Националния исторически музей и много други забележителности“, каза още проф. Карагьозов.

4

Директорът на летния семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти благодари за спонсорството на Министерството на образованието и науката на Република България, на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Националния учебен център на Българския червен кръст в Лозен. Той отправи благодарност и към жителите на Долни и Горни Лозен, които също са улеснили работата на семинаристите и техните преподаватели.

5

Всеки семинар има своята физиономия и всеки семинар е различен. Както ви казах преди 18 дни, опитваме се да правим семинар, в който студенти и преподаватели могат да общуват в по-непринудена среда“, обърна се проф. Карагьозов към семинаристите и благодари за участието им, за старанието им да усъвършенстват и увеличават знанията си по български език и литература, за българската култура, както и за желанието им да се приобщят към българския фолклор.

В края на приветствието си проф. Карагьозов благодари на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, на председателя на Българския червен кръст Христо Григоров, на директора на Полския институт в София, на ректора на Великотърновския университет и на всички институции, които са поздравили организаторите и участниците в 55-тия летен семинар.

3

Доц. Елиза Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, приветства всички участници и присъстващи от името на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков. Тя благодари на всички, които подкрепят Софийския университет през годините за реализирането на Летния семинар по българистика. Доц. Стефанова благодари на организаторите, които вече толкова години успяват да привлекат в България хора от близки и далечни страни, желаещи да научат български език, да опознаят българската култура и да занесат късче от нея някъде по света. Тя изрази надеждата си, че времето прекарано в страната ни, ще остане незабравимо за всички участници и те ще пожелаят отново да се върнат заедно със свои близки и приятели.

6

Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи отбеляза, че за него е чест да присъства на събитието, тъй като той самият е българист и е бил участник в Първия световен конгрес по българистика. Той подчерта, че Летният семинар по българистика е уникална възможност за участниците да се докоснат до българския език, литература, култура, наука и образование и ги призова след това да се стремят да популяризират тези знания в своите държави. Микола Балтажи подчерта, че България е изключително хубава държава и изрази надежда всички участници да са го усетили.

10

Тържествената вечер продължи с фолклорна програма, в която семинаристите показаха научените български народни песни и танци.

Под ръководството на Елисавета Данева те изпълниха популярните народни песни „Рипни, Калинке“, „Дилмано, Дилберо“ и други.

14

Възпитаниците на хореографа Аделина Веселинова демонстрираха уменията си, като изиграха право хоро, пайдушко хоро и други типични български народни хора.

12

По време на фолклорната вечер бяха представени традиционни песни и от други страни.

11
8

Водещи на празничната вечер бяха семинаристите Яна и Дениз.

13

Гости на събитието бяха участниците в самодейния състав на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с ръководител Милослав Андонов.

9
15
20