Начало / Новини / Новини и събития / Пореден успех на българския отбор на най-голямото състезание по информационни технологии в света

   
Пореден успех на българския отбор на най-голямото състезание по информационни технологии в света

За втора поредна година българският национален отбор по ИТ завоюва медали на най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии Microsoft Office Specialist World Championship. Световните финали се проведоха в Лос Анджелис, Калифорния, от 30 юли до 2 август 2017 г.

Ученичката Даниела Павлова от Гимназията с преподаване на английски език "Гео Милев" в град Бургас спечели сребърен медал в конкуренция с над 200 финалисти от повече от 130 държави. Тя отбеляза, че се надява нейният успех да вдъхнови и окуражи и други млади момичета да потърсят и намерят професионална реализация в областта на информационните технологии.

Даниела Павлова и още четирима български ученици участваха в състезанието в рамките на проекта „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, реализиран от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (FEBA Alumni) с финансовата подкрепа на Microsoft.

IT-3

Доц. Николай Нетов, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на проекта "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, подчерта, че успехът на Даниела е резултат от петгодишната работа по проекта, насочен към 25 000 ученици в средните училища, сред които ученици от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма.

„На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ чрез Microsoft Imagine Academy, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит чрез менторство. За учебната 2016/2017 година над 2500 ученици са постигнали най-високото ниво на световно призната професионална сертификация Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate“, подчерта доц. Нетов.

IT-2

През 2016 г. Георги Бошев от гр. Несебър, ученик от XII клас от Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в град Бургас, постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016. Той спечели в конкуренция с 400 000 участници от повече от 130 държави.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", основано през 2004 г. от 33-ма студенти, завършили факултета. Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България в периода 2011-2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика".

Microsoft YouthSpark e глобална инициатива на Майкрософт, която цели да осигури достъп на всички младежи до изучаване на компютърни науки и по този начин им помага да постигнат повече за себе си, семействата и общността си. Програмата дава възможности за развитие на повече от 300 милиона млади хора по света.