Начало / Новини / Новини и събития / Международна среща по проект на Факултета по химия и фармация в Кеймбридж

   
Международна среща по проект на Факултета по химия и фармация в Кеймбридж

От 17 до 21 юли 2017 г. в Университета в Кеймбридж, Великобритания, се проведе първата лятна школа и работна среща в рамките на проекта Materials Networking, насочен към повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, финансиран по програмата „Хоризонт 2020“.

В срещата участваха учени от Факултета, който е координатор на проекта, Факултета по химия на Университета в Барселона и учени от Департамента по материалознание и металургия на Университета в Кеймбридж.

Целта на работната среща бе обмяна на опит и знания между партньорските организации, както и установяване на нови сътрудничества между учени от трите институции. Домакин на срещата бе професор Линдзи Греър, директор на School of the Physical Sciences, което е едно от шестте направления, съставляващи научната дейност на Университета в Кеймбридж.

FHF

В рамките на школата свои научни постижения представиха учени от различни департаменти на университета в Кеймбридж - проф. сър Хари Бадеша, проф. Майкъл Кейтс, проф. Тони Чиитъм (ковчежник на Кралското научно дружество), проф. Рут Камерън, проф. Джеймс Елиът, проф. Пол Мидгли и други. Организацията на научно-изследователската дейност в университета беше представена лично от про-вице канцлера проф. Крис Абел.

В срещата участваха и млади учени от трите партньорски организации, които освен с лекциите на водещи световни учени бяха запознати с подготовка на проекти, водене на онлайн курсове, развиване на предприемачески умения и други. Школата беше първата от планираните четири. Следващите ще бъдат организирани от Макс-Планк института за полимерни изследвания в Майнц, Германия, който е четвъртият член на консорциума, и от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски“.