Начало / Новини / Новини и събития / Напусна ни първият пряко избран председател на Европейския парламент и почетен доктор на Софийския университет Симон Вейл

   
Напусна ни първият пряко избран  председател на Европейския парламент и почетен доктор на Софийския университет Симон Вейл

На 30 юни 2017 г. почина г-жа Симон Вейл, френски юрист и политик, поддръжник на човешките права, ярка личност с особени заслуги към развитието на европейската интеграция като член и председател на Европейския парламент.

Симон Вейл е родена на 13 юли 1927 г. в Ница, Франция. В юношеските си години преминава през нацистките концентрационни лагери, където губи голяма част от семейството си. След освобождаването й от лагера през 1945 година Симон Вейл учи право и политически науки.

От 1974 до 1979 година Симон Вейл е министър на здравеопазването в правителствата на Жак Ширак и Реймонд Бар. През 1979 г. е член на Европейския парламент. Избрана е за първия председател на институцията след първите преки избори през 1979 г. Симон Вейл е и първата жена, поела председателския пост на ЕП.

След дългогодишна работа в Европейски парламент Симон Вейл се връща във френското правителство като министър на социалните въпроси и здравеопазването през 1993 – 1995 година. През 2003 година е избрана за член на борда на директорите на Фонда за жертвите към Международния наказателен съд. През 2008 година е номинирана за член на Френската академия.

Симон Вейл подкрепя много асоциации с европейска насоченост – Европейския фонд за свобода на словото, Европейската асоциация за наука и култура и др. Тя е носител на редица авторитетни награди. През 1981 г. Симон Вейл получава престижната награда "Карл Велики" за работата си за европейското единство, а от 2011 г. пространството пред главната сграда на Европейския парламент в Брюксел носи нейното име. През 2012 г. Франция награждава Симон Вейл с Големия кръст на ордена на Почетния легион.

На 31 октомври 2007 година Симон Вейл публикува своята автобиография “Един живот”, която е преведена на 15 езика. Университетското издателство “Св. Климент Охридски” издаде книгата на г-жа Вейл на български език, чиято премиера бе през ноември 2008 г.

През 2008 г. по предложение на Факултетния съвет на Философския факултет г-жа Симон Вейл е удостоена с почетното звание Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Академичната общност на Софийския университет се покланя пред паметта на един от най-светлите умове на Европа, който завинаги ще остане в съвременната история като изключително уважаван юрист и политик.

Поклон пред паметта и делата й!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“