Начало / Новини / Новини и събития / За четвърта поредна година Юридическият факултет завоюва Купата на Ректора

   
За четвърта  поредна година Юридическият факултет завоюва Купата на Ректора

В двора на Ректората на Софийския университет се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Надпреварата между факултетите се провежда за шеста поредна година. Шампион от общоуниверситеско първенство за Купата на Ректора за 2017 г. е Юридическият факултет.

Събитието се организира от Департамента по спорт и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.

На церемонията присъстваха заместник-ректорите на Софийския университет проф. Николай Витанов и доц. Юрий Кучев, заместник-министърът на младежта и спорта г-жа Габриела Козарева, Павел Иванов и Десислава Темелкова от Столична община, проф. Людмила Иванова, заместник-декан на Медицинския факултет, проф. Димитър Денков, декан на Философския факултет, доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика, преподаватели, студенти и гости.

Тази година Купата на Ректора се осъществи с любезното съдействие на Столична община и Дирекцията за превенция, интеграция, спорт и туризъм. В състезанията са взели участие студенти от 14 факултета на Университета.

Департаментът по спорт предлага обучение в над 20 вида спорт. По време на събитието бяха представени някои от тях.

Студентите от Софийския университет спечелиха общо единадесет златни медала – два в плуването, пет в джудото, два в каратето и по един в тениса и леката атлетика.

В отборните надпревари отборите на Софийския университет победиха съставите на Националната спортна академия в джудото при мъжете и жените, в спортното катерене и кроса при жените и в плажния тенис на смесени двойки.

Във всички колективни спортове отборите на Софийския университет достигнаха финалите и завоюваха бронз в състезанията по баскетбол за жени, баскетбол 3х3 за мъже и жени и по хандбал за жени, както и четвърто място в надпреварата по волейбол за мъже и жени и баскетбол при мъжете.

1

Директорът на Департамента по спорт на Софийския университет проф. Анжелина Янева поздрави спортистите и присъстващите на събитието и отбеляза, че за седма поредна година Софийският университет и екипът на Департамента по спорт с активното участие на най-добрите студенти, както и тези, които не са в представителните отбори, през последните две седмици са мерили сили в най-престижното състезание на Университета за Купата на Ректора. Проф. Янева не пропусна да поздрави и студентите и техните треньори, участвали в Националния студентски шампионат, който се проведе в Стара Загора. Тя заяви с гордост, че Алма матер е заела престижното второ място след Националната спортна академия и отбеляза, че в някои от спортовете – плуване, лека атлетика, тенис и джудо, Софийският университет дори е победил Националната спортна академия.

2

Проф. Анжелина Янева благодари на Столична община за подкрепата и осигуряването на награди. Тя отправи поздрав и към всички студенти, които спортуват активно, обичат спорта и искат да бъдат здрави. По време на церемонията проф. Янева бе удостоена с почетна значка на Столична община.

3

Зам.-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов също отправи своята благодарност към Столична община за подкрепата, на Департамента по спорт и лично на проф. Янева за организацията и за поддържането на тази прекрасна инициатива. Той изрази надеждата си, че тази традиция ще продължи и в бъдеще.

По повод събитието Департаментът по спорт към Софийския университет получи поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В него се казва, че Министерството на образованието и науката подкрепя инициативите, които поощряват физическата активност на младите хора и че спортът изгражда личности с характер, професионалисти, които знаят цената на успеха и се гордеят с постигнатото с много труд и честно съревнование.„Популяризирането на масовия спорт сред студентите и привличането на все по-голям брой активно занимаващи се със спорт, култура и социални дейности в университетите сплотяват и зареждат участниците с амбиция и воля за победа“ – се казва още в поздравителния адрес.

4

Заместник-министърът Габриела Козарева поздрави организаторите за чудесната инициатива и подчерта, че Департаментът по спорт заслужава адмирации за организацията и желанието да привлече повече студенти към спортната дейност. Тя поздрави Юридическия факултет за победата в тазгодишната надпревара. „Спортът е мощен инструмент за изграждане на здраво и активно младо поколение и се надявам, че през следващата година състезанията между факултетите ще привлекат още повече участници“, заяви Козарева. Тя обяви още, че Министерството на младежта и спорта полага сериозни усилия, в рамките на своя бюджет и възможности, за подобряване на условията за спорт в университетите. Заместник-министър Козарева пожела на студентите да бъдат активни и да посещават редовно спортните зали и игрища.

7

Деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов благодари на Департамента по спорт за това, че дава възможност на студентите да се изявяват не само в ученето, а и в спорта и добави, че Факултетът винаги подкрепя такива инициативи, защото спортът е здраве, а здравето е необходимо за науката.

Проф. Янева обяви класирането на факултетите в Общоуниверситетското първенство за Купата на Ректора:

  1. Юридически факултет
  2. Философски факултет
  3. Медицински факултет
  4. Стопански факултет
  5. Факултет по класически и нови филологии
  6. Исторически факултет
  7. Факултет по математика и информатика
  8. Биологически факултет
  9. Факултет по начална и предучилищна педагогика
  10. Факултет по журналистика и масова комуникация
  11. Физически факултет
  12. Факултет по педагогика
  13. Факултет по химия и фармация
  14. Геолого-географски факултет.
8
5
9
6