Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / България и Ирландия – партньори в Европа

   
България  и Ирландия – партньори в Европа

Това е темата на симпозиума, който г-жа Мери Макалийс, Президент на Ирландия откри на 26 март в Аулата на университета. Както сама каза, тя е първият ирландски президент на официално посещение в нашата страна и бе приета изключително радушно от академичната колегия.

Г-жа Макалийс е осмия по ред президент на Ирландия, след създаването на този пост с Конституцията през 1937 г. Тя е и втората жена, избрана на този висок и престижен пост в ирландската история. Родена е в Белфаст, Северна Ирландия. Работи като адвокат, по-късно като преподавател по наказателно право и криминалистика в Тринити Колидж в Дъблин, има професионален опит като водеща на телевизионно предаване. От 1987 г. кариерата й се ориентира към политиката. Президент Макалийс е изключително активна във външнополитически план и както самата тя се определя е „пръв посланик” на Ирландия в чужбина.

В своето слово в присъствието на българската президентска двойка Георги и Зорка Първанови, пред ръководството, студентите и преподавателите на Алма матер, г-жа Мери Макалийс направи задълбочен анализ на приликите и различията между двата народа – далечни като територия, България на Черно море, а Ирландия на Атлантическия океан, но близки в много отношения страни. И двете малки държави биха могли да се гордеят със своите стари, сложни и многопластови цивилизации. Днес, споделяйки общия европейски дом, ни сближава общата цел да създадем и поддържаме свободна Европа с демократично и хуманно управление, една Европа, която да бъде просперираща и хармонична – завърши ирландският президент.