Начало / Новини / Новини и събития / Дипломираха се абсолвентите от френската бакалавърска програма на Стопанския факултет

   
Дипломираха се абсолвентите от френската бакалавърска програма на Стопанския факултет

На тържествена церемония в Конферентната зала на Софийския университет бяха връчени дипломите на абсолвентите от френската бакалавърска програма на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Абсолвентите, които завършват са 24. Събитието се провежда в рамките на юбилейното честване на 25-годишнината на Стопанския факултет и 20 години от създаването на франкофонската програма на Стопанския факултет.

Студентите, приети в Стопанския факултет на Софийския университет с френски език, се включват в програмата Лисанс, която се провежда съвместно с Университета по икономически науки и технологии Лил 1. В рамките на това сътрудничество над половината от дисциплините от учебния план за специалност „Стопанско управление“ и „Икономика“ се преподават на френски език от френски и български преподаватели. Програмата получава активна подкрепа от Културния институт при посолството на Франция в България. В края на следването на студентите се издават българска и френска диплома.

1

Официални гости на церемонията бяха деканът на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски, доц. Соня Вътева, директор на френския филиер във Факултета, посланикът на Република Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан, Жан-Жак Сегара, съветник по университетските въпроси при Френското посолство, Петър Топарев, представител на международната Университетска франкофонска агенция, деканът на факултета по Икономически и социални науки на университета Лил 1 проф. Лоран Кордоние, директорът на института по Икономика и Мениджмънт проф. Жан-Батист Дескилбе, проф. Франсоа Мимиаг, дългогодишен преподавател по Статистика във френската програма в Стопанския факултет.

2

Деканът на факултета доц. Седларски, приветства гостите с добре дошли той отбеляза, че през 2016 г. Стопанския факултет навършва 25 години от своето създаване. „Знаем, че на много висши училища по света им трябват столетия, за да добият този обществен имидж на тежки академични институции, водещи в своята област. На Стопанския факултет му се наложи за много по-кратко време да се изкачи до върховите места в българската класация в образованието по икономика и управление“, подчерта доц. Седларски и припомни историята на факултета. Стопанските науки са представени още в първото Висше училище в София, когато в открития през 1892 г. Юридически отдел започва изучаването на политическа икономия, финансова наука и статистика. След преименуването през 1905 г. на Висшето училище в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ преподаването по стопански науки продължава в съществуващия вече Юридически факултет. В катедрата работят най-големите имена на българската икономическа мисъл от XX век. През 1951 г. Стопанският факултет е отделен от Софийския университет и е обособен Висш икономически институт "Карл Маркс".

3

Стопанският факултет към Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет през 1990 г. Това по същество означава продължение на неговото развитие, принудително прекъснато за период от 40 години. Първият курс студенти е приет през есента на 1991 г. Докато другите университети губят време в прехода от модерно преподаване през 90-те години, тогавашния декан на Стопанския факултет възприема една много добра идея - да се преподава това, което се учи във водещите западни университети по това време, отбеляза още доц. Седларски. Създадени са две солидни бакалавърски програми по стопанско управление и икономика, в които има гост-преподаватели. Първите лекции са на английски език, скоро се създава и франкофонската програма и т.нар. Консорциум на немски университети, които се превръщат в трите стълба на Стопанския факултет в неговия образ в обществото и до днес – преподаването на английски, на немски и на френски език, каза още деканът.

4

Студентите на Стопанския факултет получават истински френски дипломи, а не просто сертификати, преобразувани към нашите условия, подчерта доц. Седларски и добави, че това е част от една по-голяма мисия, както я вижда деканското ръководство на Стопанския факултет – да задържа младите хора в България, да им дава качеството, което могат да получат на запад, но да ги държи близо до тези високи позиции и работни места, които се отварят непрекъснато на българския пазар, за да останат в България и да работят за страната си, което е най-добрата реализация за младите хора. Деканът поздрави абсолвентите и им пожела да бъдат горди представители на програмата.

5

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан отбеляза, че студентите са част от чуждоезичните направления, създадени след демократичните промени след 1995 г. насам. По думите му, тези направления са с голям принос за студентската мобилност на младите хора в Европа и света, но и са мултипликатори на студентски пътувания и възможност за разширяване на хоризонтите и са една прекрасна възможност за подобряване на образованието. В същото време програмите дават възможност на студентите да останат в страната като висококачествени кадри. Посланикът поздрави Софийския университет и специално Стопанския му факултет за това, че в продължение на десетилетия работят за развитието на такива чуждоезични направления. Той пожела на добър час на всички абсолвенти и ги призова да продължат обучението си и в магистърската степен.

6

Проф. Лоран Кордоние, декан на факултета по Икономически и социални науки в университета Лил1, отбеляза, че за него е голяма чест да е на тази церемония и благодари на декана на Стопанския факултет и на доц. Соня Вътева. Той подчерта колко важно е да има подобни тържествени церемонии по връчване на дипломите на абсолвентите. Проф. Кордоние разказа, че във Франция церемониите по връчване на дипломи на практика са изчезнали от университетите. По думите му, преподавателите във факултетите по икономически и социални науки участват в сферата на производство на нематериални блага, каквото е образованието, и те изпитват потребност да видят резултата от своята работа – затова имат нужда от тези моменти, които са венецът на техните усилия.

7

„Вашият успех е на първо място ваш личен успех, но той е и колективен, защото в него сте участвали както вие самите, така и вашите преподаватели и административният персонал, а също и вашите родители, които са ви подкрепяли. Става въпрос за колективно дело, което трябва да бъде приветствано колективно“, каза още проф. Кордоние. Той подчерта, че партньорството със Софийския университет е изключително важно и споразумението, което са подписали е важна част от стратегията за интернационализиране на университета. Тази стратегия означава възможността студентите да получат международен опит и да изграждат мобилности, съвместни проекти за работа с други студенти, да възприемат специфично френски методи на работа.

Проф. Кордоние отбеляза, че в стремежа си към интернационализация Университета Лил-1 подписва споразумения със страни от Азия, Южна Европа, Източна Европа и Африка. Той отправи своите специални благодарности към доц. Соня Вътева за успешното сътрудничество през годините.

9

Проф. Жан-Батист Дескилбе, директор на института по Икономика и Мениджмънт, подчерта, че партньорството между двата факултета дължи много на всички колеги, които са положили огромни усилия, за да се реализира и да продължи да се развива. Той разказа за реализирането на нов проект, по който са разработени два сайта за насърчаване на мобилността по програма „Еразъм“ между България и Франция. Този проект, който е едновременно дистанционна работа, но включва и посещения на студенти от двете страни, дава възможност да се придаде специфична форма на междууниверситетските отношения. Амбицията на френския екип е да се продължи партньорството и да бъдат открити нови формули за насърчаване и ускоряване на студентската мобилност. „Именно мобилността е тази, която позволява осъществяването на истинската среща. Тя дава възможност за развитие на международни отношения, които не са само от икономическо търговско естество, а са най-вече човешки, приятелски и братски“, подчерта проф. Жан-Батист Дескилбе. Той се обърна към абсолвентите, които поздрави с успешното дипломиране и отбеляза, че колегите му, които са били гост-лектори в Универистета, винаги са били впечатлени от положителното отношение, ентусиазма, любознателността и жаждата за знания на студентите на Стопанския факултет. Той ги приветства за усилията, които са положили през годините, за да получат днес своята диплома: „Тя ще ви отвори врати за едно бъдеще, което ви принадлежи, което вие трябва да изградите, тук в София, в Лил или пък някъде другаде. Когато човек следва в международна чуждоезична програма, той има склонността да разглежда целия свят като земя на бъдещето, когато следва във френскоезична програма, той приема ценностите свобода, равенство, братство. Нека тези ценности осветяват вашето бъдеще!“.

10

Проф. Франсоа Мимиаг, дългогодишен преподавател по Статистика във френската програма в Стопанския факултет на Софийския университет, разказа, че е бил свидетел на създаването на програмата и припомни нейната история, както и условията, които са дали възможност за развитието на франкофонската програма, където обучението по френски става в хармония с обучението по стопанско управление във Франция. Когато се заражда идеята за сътрудничество, четири френски университета подкрепят програмата – в Ница, Бордо, Лил и Монпелие. Подкрепата се конкретизира посредством помощ от посолството на Франция у нас и се създава двупосочен обмен на преподаватели между Софийския университет и четирите френски университета.

8

Избраните насоки, разработените стратегии, взетите решения, проведените действия, трябва да бъдат основани на причини и ценности, които разкриват бъдещето, подчерта проф. Франсоа Мимиаг. Ние никога не знаем какъв ще бъде размахът, въздействието от това което правим днес – затова трябва да имаме добри причини. Това е най-голямата поука, която ви предлага действието, извършено от създателите на франкофонската програма, действие, чиито размах надхвърли многократно първоначалния жест, добави още проф. Мимиаг и подчерта, че студентите също имат голяма роля в осъществяването на този проект.

11
12