Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе представен сборник в памет на акад. Димитър Косев

   
В Софийския университет бе представен сборник в памет на акад. Димитър Косев

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе представен сборник, посветен на 110-годишнината от рождението на дългогодишния ректор на Университета академик Димитър Косев. Събитието откри проф. д.и.н. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

Сборникът – списание „Исторически преглед”, № 1-2 за 2014 г. - е посветен на 110-годишнината от рождението на акад. Косев и на 70-годишнината на списанието, на което той е един от учредителите. С изданието се отбелязва и възобновяването на поредицата „Известия на Института за история”, създадена от акад. Димитър Косев.

Изданието бе представено от доц. д-р. Елка Дроснева от Историческия факултет на Софийския университет, която е отговорен редактор. Много от авторите и гостите разказаха свои спомени за Димитър Косев и впечатления от сборника.

2

На събитието присъстваха представители на Историческия факултет на Софийския университет, Българската академия на науките, Агенцията за българите в чужбина r от Молдова. В срещата участваха потомци на Димитър Косев, негови студенти и асистенти, приятели на авторите и настоящи студенти.

Книгата включва три дяла: Библиография и интервю с Академика, изследвания по темите, които е разработвал и спомени на съвременниците му. Интервюто е от 1994 г. и е депозирано в Златния фонд на Българското национално радио. В третата част - „Димитър Косев в спомените на съвременници”, са включени авторски текстове, както и спомени, събирани от някогашни студенти и хонорувани асистенти по историография, всички членове на Историографския клуб „Академик Димитър Косев” с научен ръководител доц. д-р Елка Дроснева, учреден през 2002 г. в Историческия факултет на Софийския университет.

1