Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по педагогика на Софийския университет отбелязва своята 30-годишнина

   
Факултетът по педагогика на Софийския университет отбелязва своята 30-годишнина

В деня на светите братя Кирил и Методий Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества своя патронен празник. Тази година той съвпадна и с юбилейната 30-годишнина от създаването на факултета.

Тържеството започна с празничен водосвет в 45-та аудитория в Ректората, където отец Веселин Арнаудов заяви, че отговорността на онези, които преподават, на онези, които възпитават и образоват е много висока и много важна. Той добави, че светите братя Кирил и Методий са добър пример и образец за това как може да постига целите си – това става, когато имаш силно желание да продължиш напред, когато си готов да пожертваш силите си, понякога младостта си и много години труд, за да видиш след това плодовете на своите усилия.

1

Преподаватели и студенти от Факултета традиционно поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

По-късно през деня в Аулата на Университета започна двудневна научна конференция с международно участие. Темата на конференцията: е „Педагогиката и социалната работа през XXI век – предизвикателства и перспективи“. На откриването й присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Факултета по педагогика доц. Бончо Господинов, преподаватели, студенти, гости от различни университети.

2

Доц. Лиляна Стракова, заместник-декан на Факултета по педагогика, откри тържеството с приветствие към създателите, които са прозрели необходимостта от създаването на Факултета по педагогика като самостоятелен факултет в рамките на Университета, хората, които с дела, мисли и енергия са дали много за създаването и развитието на Факултета.

„Тук сме четири поколения съмишленици – нашите учители, ние, техните последователи, нашите студенти, които вече са асистенти и доценти, и студентите на нашите студенти. Множество, обединено от идеята за силата и ролята на образованието и възпитанието в обществото“, подчерта доц. Стракова и отбеляза, че в сложни времена като днешните образованието и възпитанието следват да задават стандартите, моралните критерии за развитието на обществото ни и за съхраняването на човечността у всеки един от нас.

22

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави колегите си от Факултета по педагогика и участниците в юбилейната научна конференция и заяви, че за него е удоволствие и чест да участва в празненството. „Този юбилей изглежда скромен, но всъщност е много по-дълъг във времето, защото вие чествате годишнината на факултета, докато педагогическата традиция в Софийския университет започва от самото му създаване. Той е започнал най-вече като университет, който да създаде кадри за българското училище. И това е неговата голяма мисия през тези 128 години“.

Ректорът добави, че Факултетът по педагогика има разнообразна дейност, която е еднакво успешна във всички полета – и в педагогиката и отглеждането на бъдещите учители, и в социалните дейности, и не на последно място в много други активности, свързани с университетската работа – образователна и научна. Проф. Герджиков напомни за активната работа на факултета по различните проекти в Университета - от докторантски училища до дистанционно обучение. Той благодари за всеотдайността на колегите си от факултета и пожела много успехи в преподавателската и научната им дейност. Проф. Герджиков пожела още да имат винаги подкрепа от Университета, но и от външните институции, защото ситуацията е динамична, има нови стандарти, нов закон за предучилищното и училищното образование. От тях произтичат задължения и за всички педагози в България, нo и за тези, които управляват образованието – и училищното и висшето. Ректорът пожела успех на ръководството на факултета в работата с всички институции и да успеят да ги убедят, че педагогическата дейност заслужава много по-високо признание, студентите, които се обучават във факултета заслужават много по-висока субсидия, а преподавателите – не просто достойно възнаграждение, но и признание за всеотдайния труд.

5

Доц. д-р Бончо Господинов, декан на Факултета по педагогика, изрази радостта си, че в Аулата на Университета са се събрали толкова много съмишленици по повод 30-годишнината на Факултета по педагогика. Доц. Господинов върна колегите си към корените на педагогическото образование в България и очерта актуалното състояние на факултета, отправяйки надежда и оптимизъм към бъдещето.

По време на тържеството бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, в който пожелава успешна работа на участниците в конференцията и подчертава, че образованието и обучението са от ключово значение за икономическия и социален напредък. В адреса се посочва още, че Факултетът по педагогика е с традиции и опит, но и с модерен дух, новаторско чувство и поведение и е призван да изпълнява своята мисия – да подготви учителите, и има най-благородната цел – да възпитава, обучава, образова, подкрепя, консултира и социализира децата на България.

6

На събитието бе прочетен и поздравителен адрес от Албена Атанасова, заместник-кмет на Столична община, възпитаник на факултета. В него се посочва, че академичният състав на Факултета по педагогика оптимално съчетава научните изследвания във всички области на педагогическата наука, качествената подготовка на педагога, учител в съвременното училище и социални институции.

Бяха поднесени приветствия от страна на Великотърновския и Русенския университет.

Екипът на Факултета по педагогика бе поздравен за юбилея си от декана на Факултета по начална и предучилищна педагогика проф. Божидар Ангелов, от декана на Богословския факултет доц. Александър Омарчевски, от директора на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ доц. Анна Ангелова, от проф. Соня Карабельова, заместник-декан на Философския факултет, от Студентския факултетен съвет на Факултета по педагогика и други.

По повод 30-годишнината на Факултета по педагогика студенти представиха пред гостите и участниците в конференцията различните специалности, изучавани в него.

Научната конференция "Педагогиката и социалната работа през ХХI век -предизвикателства и перспективи" продължи с доклади на проф. Ане-Лизе Арнесен от Университета за приложни науки в Осло, проф. Мерседес Бланшард от Автономния университет в Мадрид и Славица Билаяц от Мюнхен. Конференцията ще продължи и утре, като работата на участниците е разделена на две секции – „Социална работа“ и „Педагогика“.