Начало / Новини / Новини и събития / ХII-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

   
ХII-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

Дванадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе на 16-17 април 2016 г. Събитието традиционно се организира от Министерството на образованието и науката, Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

В състезанието участваха над 80 ученици от цялата страна. Част от тях са курсисти в Сиско академиите в страната, а други изучават мрежови технологии в специализирани паралелки и училища в системата на средното образование. Състезанието се проведе в два кръга - теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор). За подготовката на тестовите задачи преподавателите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ползваха материали от световно признатата програма “Сиско мрежова академия”. Председател на комисията е проф. Красен Стефанов от Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

1

Победител в състезанието стана Валери Христов от Природо-математическата гимназия „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ в Ботевград. На второ и трето място се класираха Валентин Върбанов и Мариан Христов от Технологично училище електронни системи към Техническия университет /ТУЕС/, чийто отбор зае 15 от 20-те призови места.

Церемонията по награждаването на 20-те финалисти се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН.

2

Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов поздрави финалистите от името на министър Меглена Кунева, като пожела на учителите здраве и нови професионални успехи, а на учениците – много лична отговорност, самостоятелност, любов към познанието, вяра в собствените възможности. „Винаги съм с много високо самочувствие и настроение, когато има толкова ученици, които са много силно мотивирани и знаят своята цел“, каза още Диян Стаматов и призова учениците да останат в България и да работят за промените в държавата. Той им пожела здраве, успехи и късмет в следващите им начинания.

От името на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Елиза Стефанова поздрави участниците, техните учители, организаторите на състезанието, както и всички, които са ги подкрепили. „Много се радвам, че имам удоволствието да ви поздравя, защото буквално до миналата година бях един от вас. Знам какви големи усилия коства на всички – и на учителите, колко много труд полагат, и на организаторите, и на подкрепата от страна на фирмите. Всички тези усилия си струват, защото всичко се вижда в крайния резултат – в учениците, които са настоящи вече и бъдещи специалисти по мрежи“. Доц. Стефанова отбеляза, че трудът на мрежовия специалист не се вижда, когато мрежата работи добре и им пожела да станат точно такива професионалисти. Тя пожела още да бъдат здрави и да продължат със същото желание и упорство да работят и да показват тези изключително високи резултати.

5

Доц. д-р Александра Соскова, заместник-декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, поздрави учениците за положените усилия и отправи благодарност към всички учители, които са ги подготвили. По нейните думи, учениците са израснали с няколко стъпки след състезанието.

Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието, приравнен към шестобалната система, е отличен от 5.50 до 6.00, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Оценката се признава за резултат от кандидатстудентски изпит по специалността.

По време на церемонията на награждаването на финалистите бе прочетен поздравителен адрес от името на президента на Република България Росен Плевнелиев, в който се казва, че чрез състезанието организаторите и спонсорите имат привилегията да откриват таланти и да поощряват творческото мислене на младите хора, които търсят своя път към IT комуникациите.

Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, призова финалистите да останат и да работят във и за България, защото страната ни има нужда от тях.

4

Част от спонсорите на състезанието – „Телелинк“, „Сиенсис“, ICN.bg и „Сиско Системс“, споделиха опита си от работата в тази динамична сфера, като предупредиха учениците, че за да бъдат истински професионалисти, ще трябва да учат и да се развиват постоянно.

Повече за състезанието можете да откриете тук.