Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция на тема „Наказателното законодателство-традиции и перспективи” започна в СУ

   
Международна научна конференция на тема „Наказателното законодателство-традиции и перспективи” започна в СУ

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна международна научна конференция на тема „Наказателното законодателство-традиции и перспективи”, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон от 1896 г.

Официални гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, главният прокурор на България Сотир Цацаров, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Събитието бе открито от проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедра „Наказателно-правни науки” в Юридическия факултет на СУ, който приветства всички присъстващи и отбеляза, че темата на конференцията дава възможност не само формално да се проследи историята на наказателното законодателство, но и да се предложат варианти за неговото развитие в бъдеще. Проф. Панайотов добави, че именно наказателното право е онзи отрасъл в правото, който няма ограничения в обхвата на регулираните отношения и подчерта, че именно затова си заслужава тенденциите за развитие на наказателното право да се преценят от гледна точка на глобалните предизвикателства пред човечеството.

1

Деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов обърна внимание на традицията в преподаването на наказателното право и наказателния процес в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. „Нашият факултет през 124-годишната си история винаги е имал силен и авторитетен екип в катедра „Наказателно-правни науки”, чиито членове с научната си, трудова и практическата си дейност са отдавали познанията си за развитието на българската наказателно-правна политика, за развитието на теорията и практиката на правораздаването”, каза проф. Пенов и спомена някои от най-видните преподаватели в Юридическия факултет на СУ, обучили поколения български юристи.

2

Конференцията ще продължи през целия ден, а доклади по темата ще изнесат юристи от Германия, Турция, Швейцария и техни колеги от Българската академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Югозападния университет „Неофит Рилски”, Университета за национално и световно стопанство, Пловдивския университет, Бургаския свободен университет, Академията на МВР и други.