Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна конференция на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ

   
Международна конференция на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита Международна конференция на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии. На откриването присъстваха ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, представители на посолствата на Франция, Италия, Румъния, на Франкофонския институт по администрация и мениджмънт, преподаватели и студенти.

Международната конференция по романистика се провежда през две години в две паралелни секции и е посветена на две различни, но обвързани помежду си тематики. Работните езици са три. Тази година докладите са обединени в две секции: Езиковедската секция е на тема „Норми и граматикализация: случаят на романските езици“. Литературоведската секция е на тема „Норми и нарушения в романските литератури“.

Конференцията е подкрепена от Фонд „Научни изследвания“ на СУ, Френския институт в България, Университетската агенция на франкофонията, Италианският културен институт, посолството на Румъния в България.

1

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поздрави организаторите и гостите на конференцията и заяви, че за него е чест да участва в откриването на международния форум. Той изрази радостта си, че Софийският университет е домакин на тази конференция и че провеждането й вече се превръща в традиция.

В областта на езикознанието граматикализацията е важна тема. Тя е свързана с диахронната лингвистика и с езика, който преподавам – латинския. Още по-интересна ми се струва другата голяма тема, свързана с литературата. От програмата виждам, че там има толкова голямо разнообразие от доклади, че съм убеден, че освен полезна, тази конференция ще бъде и много интересна за всички участници“, каза проф. Герджиков и пожела на участниците в конференцията успешна работа и нови полезни контакти.

2

Международната конференция на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ ще продължи и на 21 ноември.

Пленарни доклади на гостуващите преподаватели от Франция, Италия и Румъния:

- на 20 ноември от 9:20 в Аулата (Анна Джакалоне Рамат от Университета на Павия, Родика Зафиу от Букурещкия университет) за езиковедската секция и в Заседателна зала 1 (Патрис Павис от Университета на Кент) за литературоведската секция;

- на 21 ноември от 9:00 в Нова конферентна зала (Софи Прево от Университета Нова Сорбона Париж 3) за езиковедската секция и в Заседателна зала 1 (Патрик Кийе от Университета на Ница – София Антиполис) за литературоведската секция;

- на 21 ноември от 11:50 в Нова конферентна зала (Оливие Суте от Университета Париж – Сорбона) за езиковедската секция и в Заседателна зала 1 (Мирча Василеску от Букурещкия университет) за литературоведската секция;

- на 21 ноември от 15:00 в Нова конферентна зала (Ален Вио от Университета Бордо Монтен) за езиковедската секция.