Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет отбеляза Световния ден на философията

   
Софийският университет отбеляза Световния ден на философията

В Аулата на Софийския университет се проведе Световният ден на философията, организиран от Философския факултет на СУ. Събитието бе открито от проф. Анета Карагеоргиева, преподавател в катедра „Философия”, която е и инициатор на празника.

Тя разказа историята на честванията и изтъкна ролята на философията като критическо мислене и право на всеки човек да осмисли своето място в света. По думите на проф. Карагеоргиева голямата мисия на философите е да се борят за просветен възглед за света и за преодоляване на отвеждащите очевидности на всекидневието.

1

Проф. Карагеоргиева пожела на всички свои колеги весел и вдъхновяващ празник и прикани цялата общност да празнува Световния ден на философията, припомняйки си и потвърждавайки отговорността си за разпространението и подкрепата на философията като фундаментална културна техника – техниката на диалога, техниката на осмислянето на чуждите предпоставки, техниката на дострояването на картината на света до цялост и др.

В рамките на празника се проведе Сбирка на Българско философско общество, а в дискусиите взеха участие много преподаватели и студенти. Студентите представиха свои творби в областта на музиката, поезията и фотографията.

2