Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Докторантите на Софийския университет получиха своите дипломи

   
Докторантите на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище в България получиха дипломите си от ректора проф. дин Иван Илчев.

На събитието, което поставя началото на традиционните Климентови дни на Алма матер, присъстваха заместник-ректори на Софийския университет, декани, преподаватели и гости.

Церемонията бе открита от зам.-ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, който поздрави докторантите, техните близки и преподаватели. Ректорът на Софийския университет проф. Илчев припомни, че церемонията по връчване на дипломите на успешно защитилите докторанти беше проведена за първи път през май 2015 г.

3

Струваше ми се нелогично един от много важните етапи на вашето израстване в науката да остане само един сух сив, административен акт“, заяви ректорът. Той се върна в спомените си във времето, когато церемонията след защитаване на докторантурата му е представлявала връчване на листче хартия в една канцелария.

2

„Струва ми се, че вие, на които се надяваме, за да върви нашето общество напред, имате право на по-тържествена церемония в една от най-хубавите зали в България. Пожелавам ви успех, колеги, в една България, в която ще се обръща внимание не само на това, което Смирненски наричаше „хората на тежкия чук“, но и на хората на мисълта. Защото през последните столетия напредъкът на човечеството се дължи най-вече на хората на мисълта. А вие попадате всички в тази категория“.

4-1

Ректорът пожела на най-младите доктори успех и късмет в живота и припомни, че получават дипломите си в университета, който според последната рейтингова класация е най-добрият в България на практика във всички професионални направления, в които обучава. „На вас разчитаме да го направите университет, който да е сред най-добрите в Европа“ – каза още проф. Илчев.

5
6

105 са успешно защитилите докторанти за периода май-октомври 2015 г.