Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Учени от Софийския университет получиха трите Национални стипендии „За жените в науката” 2015

   
Учени от Софийския университет получиха трите Национални стипендии „За жените в науката” 2015

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе тържествена церемония по връчване на Националните стипендии за България „За жените в науката“ 2015. Световната програма на „Л’Ореал“-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за пети път в страната ни с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Тази година лауреатите на стипендията са преподавателите в Софийския университет д-р Антония Вълчева, д-р Деница Теофанова и д-р Мария Соскова.

Д-р Антония Вълчева, която е главен асистент в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ, става стипендиант с проекта си на тема: „Търсене и изследване на променливи обекти в М31"

9-a

Д-р Антония Вълчева

Д-р Деница Теофанова, която е главен асистент в Катедра „Биохимия“ в Биологическия факултет на СУ, спечели стипендия с проекта си „Древните житни култури - генетичен ресурс за устойчиво земеделие и подобрено качество на живот".

10-d

Д-р Деница Теофанова

Д-р Мария Соскова, която е доцент в Катедра „Математическа логика и приложенията й“ към Факултета по математика и информатика на СУ, става стипендиант с проекта си „Устойчивост на математическия модел за информационно съдържание на естествените проблеми". Наградата получи нейната майка – доц. Александра Соскова, тъй като д-р Мария Соскова е в САЩ във връзка с работата си по проекта.

13 m

Д-р Мария Соскова

На събитието присъстваха Бриджит Стрелър, генерален директор на L’Oréal България, проф. Румен Панков, председател на комисията за присъждане на стипендиите и заместник-ректор на СУ, проф. Албена Чавдарова, зам.-ректор на СУ, проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Крилий и Методий“, членове на журито, преподаватели.

Официалната церемония по награждаването откри Максим Бехар, изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc., който отбеляза, че инициативата „Жените в науката“ чества петото си юбилейно издание. Досега компанията „Л’Ореал“ е предоставила девет стипендии на млади жени, които са се справили прекрасно със своите проекти.

1

Любов Драганова

Стипендиантите и присъстващите в залата бяха поздравени от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Приветствието бе прочетено от Любов Драганова, член на секретариата на националната комисия за ЮНЕСКО – България. Ирина Бокова поздравява стипендиантите и им пожелава успех в научната им кариера и изразява надеждата си, че ще продължат да работят със същото желание и ентусиазъм. „ЮНЕСКО е партньор на тази програма, защото една от основните й цели е да насърчава използването на огромния потенциал на новите технологии, иновациите и науката като движеща сила на устойчивото развитие.“, се каза още в писмото. Ирина Бокова благодари на „Л’Ореал“ за усилията да подпомогнат развитието на жените-учени както в България, така и в целия свят. Тя изказва и благодарността си към Софийския университет, към председателя и членовете на журито за професионалната оценка на всички кандидатури по програмата, както и на домакините. „Убедена съм, че с тази инициатива жените-учени ще реализират своите научни проекти и по този начин ще подкрепят нашата обща цел за мир, равенство и устойчиво развитие“, се казва още в поздравителното писмо.

3

Проф. Албена Чавдарова

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Албена Чавдарова поздрави организаторите на конкурса и участниците в него. Тя прочете поздравителен адрес от името на ректора на Софийския университет чл.-кор. дин проф. Иван Илчев, в който той изразява радостта си от петгодишната съвместна работа съвместно с „Л’Ореал“ и ЮНЕСКО в посока за изграждането на връзки между образованието, науката и бизнеса. „Радостно е, че въпреки трудната ситуация, в която живеем, има хора като вас, които не се отказват да подпомагат развитието на образованието и науката. Конкурсът „За жените в науката” е голямо признание за всички онези жени, които са се посветили на мечтата си да правят наука в България и въпреки трудностите ежедневно и неуморно работят за реализирането на научни постижения в областта на естествените науки“, се казва още в поздравителния адрес. В него проф. Илчев изразява и гордостта си, че всички победителки в тазгодишния конкурс са от Софийския университет „Св. Климент Охридски”: „Техните успехи са поредното доказателство, че въпреки финансовите пречки, които държавата поставя пред нас, Университетът ще продължава да бъде най-добрият университет, докато има такива учени на световно ниво – образовани, амбициозни и можещи“.

4

Проф. Боряна Христова

Проф. Боряна Христова също поздрави гостите и изрази гордостта си, че има възможността да е домакин на петото издание на Националните стипендии на „Л’Ореал“-ЮНЕСКО „За жените в науката“. Тя подчерта, че Националната библиотека е една институция, която твори и подпомага правенето на наука по най-достойния възможен начин. Проф. Христова заяви още, че е изключително впечатлена от биографиите на жените-учени, спечелили тазгодишните стипендии, и им пожела на добър час и подчерта, че точно от такива хора, които са се отдали на науката и образованието, можем да очакваме хубаво и променено бъдеще.

7

Бриджит Стрелър

Генералният директор на „Л’Ореал“ за България Бриджит Стрелър представи накратко проекта. Тя припомни, че преди пет години „Л’Ореал“ България, Националната комисия за ЮНЕСКО България и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ осъзнават необходимостта от подобна инициатива и през тези години проектът се развил, за да се превърне в една национална програма за отпускане на стипендии, която подпомага обещаващите жени –учени в страната. Тя изрази благодарността си към журито- водещи представители на академичната общност и на партньорите в програмата.

14

„Едно от най-големите съкровища на всяка страна е знанието на хората, които живеят в нея. Научните изследвания, иновациите и усилената работа са в основата на прогреса и на по-доброто бъдеще.“ ЛОреал“, чиито продукти са създадени благодарение на усилията на видни учени, особено цени този факт“, каза още Бриджит Стрелър. Тя подчерта, че тези стипендии са насърчение на жените-учени, за да продължат с упорство и амбиция да се трудят и да продължават да вървят по пътя на науката: „Жени, които са посветили живота си на науката, заслужават общественото внимание и признанието на научната общност“.

8

Проф. Румен Панков

Председателят на журито проф. Румен Панков заяви, че за краткото време от пет години конкурсът се е развил във възходяща посока и се е наложил като едно от важните сред научните събития. Той бе категоричен, че това не би могло да се случи, ако в България нямаше толкова много жени, които извършват научна работа на изключително високо професионално ниво. „Това нямаше как да се случи и ако не беше доброто отношение на „ЛОреал“, който отговори на повишаващата се нужда и повиши стипендиите от две на три, както и ако нямахме подкрепата на представителите на M3 Communications, които обезпечаваха логистиката в този конкурс“, подчерта още проф. Панков. Той не пропусна да отбележи и ролята на участниците в журито, специалисти от почти всички факултети на СУ.

Проф. Панков отбеляза, че тази година са били рецензирани 56 проекта и подчерта голямата конкуренция.

16
gramota-1

По повод 5-годишнината концернът „Л’Ореал“ връчи на Софийския университет "Св. Климент Охридски" почетна грамота за приноса му в популяризирането на постиженията на жените учени в България като партньор на Националната стипендиантска програма "За жените в науката".