Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на СУ бяха наградени победителите във фотоконкурса „Минералите на България през погледа на обектива“

   
В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на СУ бяха наградени победителите във фотоконкурса „Минералите на България през погледа на обектива“

В Музея беше открита изложбата „Сулфиди и сродни съединения от Маданското рудно поле“

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени наградите на победителите във фотоконкурса „Минералите на България през погледа на обектива“.

Организатори на конкурса са Българското минералогическо дружество и Катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ към Геолого-географския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. На събитието присъстваха деканът на Геолого-географския факултет на СУ доц. д-р Филип Мачев, доц. Василка Младенова, ръководител Катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ към ГГФ и председател на Българското минералогическо дружество, представители на фирми, настоящи и бивши преподаватели, студенти, членове на дружеството и приятели на музея.

2

Събитието бе открито от доц. Василка Младенова, която припомни, че фотоконкурсът се провежда за втори път и че тази година участват 23-ма души със 175 снимки. Тя благодари на спонсорите – „ВИП Трейдинг Дидживижън” ООД (официален представител на Pentax за България), Българската минно-геоложка камара и Фактор БГ.

Наградите на победителите бяха връчени от Ралица Хаджиева от „ВИП Трейдинг Дидживижън” ООД.

1-va nagrada

Първа награда – фотоапарат Pentax, за снимката „Церусит“ от Маджарово, Източни Родопи, получиха Светослав Бончев и Бистра Филипова.

2-ra nagrada

Носителят на втора награда (бинокъл Pentax) е Антов Иванов за снимката си „Сребро“ Осиково, бл. 89, Маданско рудно поле.

3-ta nagrada

Росица Василева получи третата награда (флаш памет) за „Кварц, японски срастък“, Мадански руден район.

Специалната награда на Музея получи доц. Светослав Петрусенко за фотографията „Морденит“, с. Златолист, Крумовградско.

След церемонията беше открита изложбата „Сулфиди и сродни съединения от Маданското рудно поле“. Експозицията е съставена от образци на частните колекционери и членове на Българското лапидарско дружество Антон Иванов, Злати Златев и Димитър Иванов. Фотографиите и изложбата могат да бъдат разгледани до есента на 2016 г.

4

Музеят получи и дарение от образци от Мозамбик, Мадагаскар и Пакистан от собственика на фирма „Интергеоресурс“ Александър Диков.

По време на събитието Живка Янакиева, главен уредник на музея „Земята и хората“, представи колекцията на проф. Иван Бонев, работил дълги години върху минералогията на находищата от Маданското рудно поле.

3