Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Илчев: „Задачата на Университета е да мисли десетилетия напред“

   
Проф. Илчев: „Задачата на Университета е да мисли десетилетия напред“

В интервю за предаването „Още от деня“ на Българската национална телевизия проф. Иван Илчев обсъди актуални теми, свързани със Софийския университет.

В разговора с Димитър Цонев проф. Илчев отбеляза, че в момента върви медийна война срещу Софийския университет и като правило това се прави от хора, които като Рип ван Уинкъл са прекарали спящи четири години и 40 дни преди изборите за ректор се активизират. Проф. Илчев заяви, че това се случило и при предишните избори, както и в определени моменти, когато Софийският университет по една или друга причина се оказва неугоден на някого с власт и влияние.

Според него в последно време има известни опити СУ да бъде подчинен на политиката. По думите на проф. Илчев, това би било пагубно, защото политиците като правило мислят с къса дистанция до следващите избори, докато задачата на Университета е да мисли с десетилетия напред. Проф. Илчев даде пример със свой доклад до правителството за състоянието на висшето образование във връзка с обсъждането на програмата „Хоризонт 2020”, в който е посочил, че ако си поставим за задача като държава, имаме всички шансове през 2020 г. да има български университет сред първите 500 в света. Проф. Илчев опроверга мнението, че Университетът изпада по-надолу в световните класации и подчерта, че СУ е в горните три процента сред 24 000 най-добри университети в света.

Ректорът бе категоричен, че нивото на научните изследвания в СУ е над средното световно ниво, при това с абсолютно минимални средства, и това се доказва и в класацията на „Томсън Ройтерс“. Бюджетът на Софийския университет е малко под сто милиона годишно. 20% от него идват от научни проекти. 47 милиона лева е държавната субсидия, а останалите средства са от проекти, такси, наеми и др. Проф. Илчев посочи, че Университетът е в криза по една проста причина: за 2014 г. приходите са 98 милиона. От тях целеви са 35 милиона, 52 милиона са заплатите и хонорарите, а другите разходи за издръжка са 13 милиона. Така годишният дефицит е почти 15 милиона.

Първите стъпки за преодоляване на дефицита са направени с приемането на Стратегията за висшето образование и с приетите в Комисията по образование на Народното събрание поправки към закона за висшето образование, подчерта проф. Илчев и изрази надеждата си поправките да бъдат приети в НС до Нова година, за да могат да влязат в новия бюджет на страната. Ако това стане, в близките три-четири години СУ ще излезе от това положение.

В Софийския университет има специалности, които не се изучават в нито един друг наш университет, малки специалности, част от тях са по силата на междудържавни договори. Университетът поддържа без държавна субсидия втората по големина национална библиотека в България – Университетската, която разполага с близо 3 млн. тома книги и има най-голям брой читатели в страната.

Проф. Илчев заяви, че през изминалите осем години в Университета са направени около 80 финансови проверки, съставени са около 40 акта, от които е останал само един, след като Софийският университет ги е обжалвал в съда.

„Искам да благодаря на всички мои колеги, които през тези години положиха огромни усилия, които вярват в Софийския университет, които не мрънкат, не се оплакват, предлагат неща и работят за тези неща. Искам да благодаря на колегите ми, които година и половина работиха, за да има днес Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, без да получат стотинка за това. От тях зависи бъдещето”, каза в края на разговора ректорът на Софийския университет.

Цялото интервю можете да видите тук.