Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов беше избран за втори мандат

   
Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов беше избран за втори мандат

На общо събрание, проведено на 20 април 2015 г., деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Сашо Пенов беше избран за втори мандат.

 

Проф. д-р Сашо Пенов, който беше единственият предложен за поста от общото събрание, беше преизбран с 88 гласа „за“, 6 гласа „против“ и две невалидни бюлетини и получи повече гласове, отколкото при избирането му за първи мандат.

Проф. Пенов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет през 1985 г. Има магистратура по проблемите на международното двойно данъчно облагане от Института по международно финансово право при Университета в Хамбург, Германия. Специализирал е в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР във Виена, Атинския университет, Университета в Хамбург, Университета в Саарбрюкен.

В Юридическия факултет на Софийския университет е последователно асистент, старши асистент и главен асистент по финансово право в периода 1987 – 2000 г. Доктор по право от 1996 г. Дисертацията му е на тема “Избягване на международното двойно данъчно облагане на доходите и имуществата чрез международни договори”. От 2000 г. е доцент по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на Софийския университет. Хабилитационният му труд е на тема “Правен режим на корпоративното подоходно облагане. Аспекти на хармонизацията с правото на ЕС”. От 2012 г. е професор по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ.

4

В периода 1989 – 1990 г. е експерт в Главно управление на данъчната администрация, от 1992 до 1994 г. е ръководител на отдел „Данъчни спогодби“. Член на Консултативния съвет по законодателството при 39-то и 40-то Народно събрание. Член и председател на Правния съвет при Президента на Република България и председател на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в периода 2002 – 2008 г.

Проф. д-р Сашо Пенов е автор на 30 статии и студии в областта на данъчното право.