Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба "Веднаш да буде начало!" в Университетската библиотека

   
Изложба "Веднаш да буде начало!" в Университетската библиотека

Д-р Анна Ангелова

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата "Веднаш да буде начало!". В нея са представени възрожденски издания от фонда на библиотеката. Събитието е посветено на деня на българската писменост, просвета и култура 24 май.

Изложбата откри директорът на Университетската библиотека д-р Анна Ангелова. Гости на събитието бяха заместник-ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, почитатели на словото и на възрожденската литература. Д-р Ангелова отбеляза, че с откриването на изложбата се поставя началото на отбелязването на най-светлия празник, духовния ден на България – Деня на българската писменост, просвета и култура – 24 май.

1

Ние, българите, винаги по много въпроси сме били и продължаваме да бъдем разделени. Може би единственото най-трайно нещо, оцеляло във времето, са буквите на светите братя Кирил и Методий, словото и книгите. Свещените книги, които произлизат след великото епохално дело на двамата братя. Българската възрожденска книжнина, нашият национален патримониум, е един изключителен комплекс, който съхранява блестящи образци на българската книжовност.“ – каза още д-р Ангелова. Тя разказа за съхраняваните във фонда на Университетската библиотека уникални издания, които бележат пътя на ускореното развитие на българското възрожденско общество.

В словото си тя се спря на „Кириакодромион, сиреч Неделник” на Софроний Врачански, 1806 г. - първата печатна книга на новобългарски език, „Буквар с различни поучения” на д-р Петър Берон, влязъл в историята с името „Рибен буквар” и др.

2

В далечната 1806 година, след като е разказал своето житие и страдание, Софроний, преди да се завърти валякът на римската типография ще изрече прочутите слова: „Веднъж да бъде начало“, съзнавайки че поставя началото на една нова книжовна епоха, в която ще се появи първата книга на говорим новобългарски език. Началото е положено и то ще даде обилен плод.

След „Неделника“ в продължение на няколко десетилетия в пространството на българската книжовност ще се появят поредица от минеи, псалтири, часослови, ще се появи първият български вестник, първото българско списание, първата българска граматика, първите учебници по физика, първите речници, първите разговорници. През 1824 г. в това пространство ще изгрее слънцето на един буквар на прочутия енциклопедист д-р Петър Берон. Букварът, който ще постави нова доктрина на българското образование, който ще превърне българското училище от килийно в светско. Букварът, който сам по себе си е едно предизвикателство, защото чрез тази малка книжка Петър Берон открива цял един непознат свят, който за селския учител е било трудно да обясни - що е това кит, що е това делфин, що е това мравояд, къде живее този слон и какъв е този пъстър и необятен свят, открит зад прозорчето на килийното училище. Буквар – предизвикателство!“

4

Д-р Ангелова не пропусна да спомене, че българската възрожденска книжнина има много образци, че образът на българския книжовник е много интересен – поет, книжар, духовник, учител, бунтовник, образ невъзможен.

 

Нека да си позволя да използвам думите на Вазов за най-търсения и преследван ерген в империята – Георги Сава Раковски, този „образ невъзможен”, който разнася книги и пушки от Цариград до Марсилия. В тази пъстра мозайка ще се извиси колосалната фигура на Христо Ботев, но там, с тихи стъпки, ще присъстват и много други книжовници, много други имена, които ще запълнят пространството, което Рикардо Пикио определя с прочутата фраза „Славия Ортодокса”, чието начало е в далечния девети век.“

Изложбата ще бъде разположена във фоайето на Университетската библиотека до 20 юни 2014 г.

tablo_13_petar_beron