Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / ХІІ международни славистични четения „Движение и пространство в славянските езици, литератури и култури”

   
ХІІ международни славистични четения „Движение и пространство в славянските езици, литератури и култури”

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започнаха ХII международни славистични четения на тема „Движение и пространство в славянските езици, литератури и култури“. Международната конференция, организирана от Факултета по славянски филологии, се провежда на всеки две години и вече е утвърден научен форум, който тази година се провежда за осми път след тяхното възстановяване през 2000 г. и за дванадесети път от тяхното създаване.

Официални гости на събитието бяха посланикът на Република Полша в България Лешек Хенсел и директорът на Руския културно-информационен център Виктор Баженов.

„С огромна радост ви приветствам на 12-те славистични четения с международно участие. Тези четения започнаха скромно – само с национално участие, но скоро се превърнаха в едно утвърдено славистично събитие”, каза деканът на Факултета по славянски филологии проф. Панайот Карагьозов. Той не скри радостта си, че открива конференцията именно на 9 май – Денят на обединена Европа, и отбеляза, че неслучайно всички славянски езици са официални езици на събитието.

Проф. Карагьозов подчерта, че събитието се провежда в годината, когато Университетът чества 60 години от разделянето и обособяването на специалностите „Българска филология”, „Славянска филология” и „Руска филология”. Чества се и 65-годишнината на културните институти на Полша и Чехия. Проф. Карагьозов изказа сърдечната си благодарност на посолствата на славянските страни и на техните културни институти и центрове, които винаги са подпомагали славистиката и русистиката в Алма матер.

1

Доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ, приветства всички гости, организатори и участници във форума. „Когато сме заедно в общото, което ни свързва, и уникални със своите собствени познания и достижения, сме най-добре”, отбеляза тя и поздрави всички, че отново се присъединяват към инициативата на най-стария факултет на СУ, за да споделят своите открития в изследването на славянските езици. Доц. Стефанова пожела ползотворна двудневна работна среща и изказа надеждата си всички да си тръгнат от най-старото висше училище в България с нови и приятни впечатления.

Конференцията ще се проведе в периода 9-10 май 2014 г. В програмата са включени 202 доклада, разпределени в 8 секции в различни области на езикознанието; 7 литературоведски, културологична и секции за антропология и фолклор и превод и рецепция.

Традиционно Славистичните четения се радват на голям международен научен интерес. През тази година в четенията ще вземат участие 198 изследователи от България, Русия, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Хърватия, Словения, Черна гора, Македония, Япония, Германия, Франция, Южна Корея, САЩ.

В рамките на конференцията съвместно с Полския институт в София ще бъде представено сп. Postscriptum polonistyczne и неговият 12 брой, посветен на българската полонистика.