Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Седмицата на професия „икономист“ в Стопанския факултет завърши с успешни резултати

   

29.03.2024

 

Последният ден от седмицата, посветена на професия „икономист“ в Стопанския факултет, беше на 28 март 2024 г. Денят беше открит от гл. ас. д-р Стоян Шаламанов, ръководител на МП „Бизнес икономика“. Той приветства присъстващите участници – студенти от Стопанския факултет, ученици от СПГЕ „Джон Атанасов“ и ученици от 18 СУ „Уилям Гладстон“. Оперативният директор на Кариерния център на Стопанския факултет проф. д-р Елеонора Станчева-Тодорова също поздрави гостите.

Снимка 1 (1)
Снимка 2 (2)

В сесията „Кариерно ориентиране“ Надя Стоянова и Мария Илиева от сектор „Кариерно развитие“ на Софийския университет помогнаха на студентите и учениците да зададат правилните въпроси на предстоящата им среща с работодателите.

Снимка 3

По време на сесията „Лице в лице – среща с работодателите“ учениците и студентите от първи и трети курс, спец. „Икономика и финанси“ с английски език, се запознаха с отворените работни позиции, стажантски програми и възможностите за кариерно развитие от представителите на Национална агенция за приходите, Българска народна банка, Агенция „Митници“, Министерство на финансите, „ОББ“ АД и ЗД „ДЗИ“. В тази среща се включиха и ученици от Националната финансово-стопанска гимназия. Сесията беше модерирана от проф. д-р Елеонора Станчева-Тодорова.

Работодатели

Срещата продължи с неформален обяд, осигурен от Стопанския факултет, където участниците в събитието обсъдиха впечатленията си от приключилата среща с работодателите.

Десислава Деянова, съветник в Кабинет на управителя на БНБ, представи пред учениците и студентите как те могат да станат част от институцията със 145-годишна история. Последва презентация на Милица Славова, младши експерт в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“ в БНБ, която представи темата „Прогнозиране на инфлацията в България“. Тя изясни пред участниците част от инструментариума, с който БНБ работи. Стоян Божков, началник отдел в дирекция „УЧР”, синтезира информацията и представи всички настоящи възможности за кариерно развитие в институцията. Лекторите направиха исторически преглед на развитието на БНБ през годините, поставиха акцент върху нормативната база за въвеждане на еврото в България и отговориха на всички въпроси на студентите и учениците. Присъстваха още Виктор Илиев, директор дирекция „Икономически изследвания и прогнози“, и Евгени Иванов – началник отдел в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“ в БНБ.

Лекции БНБ

Събитието приключи със среща с ученици от 18 СУ „Уилям Гладстон“, на която доц. д-р Соня Георгиева и ас. Лидия Кабатлийска-Андонова представиха Стопанския факултет и програмите с обучение на френски език – спец. „Икономика и финанси“ и спец. „Бизнес администрация“.

Снимка представяне програми СтФ