Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Тържествен старт на конкурса „Най-добър младежки стартъп в България“

   

28.03.2024

 

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева даде старт на конкурса „Най-добър младежки стартъп в България“ за 2024 г. в София Тех Парк. Над 300 младежи с над 160 проекта участват в състезанието за иновативни бизнес идеи, който Фонд на фондовете и Стопанският факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ организират за трета поредна година. Кандидатите тази година са три пъти повече спрямо предишните издания на състезанието. Инициативата е под патронажа на Министъра на иновациите и растежа и в партньорство с Министерството на образованието и науката и още над 40 организации от инвестиционната и предприемаческа екосистема.

NMS1

„Поздравявам ви за участието в конкурса. Иска се лична смелост, ангажираност и инициативност. Всички ние имаме нужда от нов подход - на обединяване на ресурсите около конкретни ценности и цели. Имаме нужда и от определен начин на мислене - на предприемачи, защото именно предприемаческата и стартъп екосистема са тези, които ще осигурят нашето бъдеще“, каза в обръщението си министър Милена Стойчева.

От страна на Фонд на фондовете приветствие към студентите отправи изпълнителният директор Павел Лисев. „Мисията на Фонда е да бъдем максимално близо до предприемаческата екосистема и да помагаме на стартиращи проекти да мислят за глобална експанзия. Големият брой участници и партньори на конкурса този година е атестат, че предприемаческата среда у нас наистина съществува. Подготвили сме интензивна програма. Вземете максимума от нея. Тя е възможност да разберете какво ви очаква в пътешествието да имате собствен бизнес“, заяви той.

Участниците поздрави и доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. „Гордея се, че Стопанският факултет е партньор на конкурса от самото начало и знам, че нашите преподаватели и ментори ще дадат най-доброто на участниците, за да ги научат колко важни са партньорствата във всяка област от живота. Фактът, че тази година имаме над 40 организации, които подкрепят конкурса ни, показва, че инициативата постига устойчивост и носи потенциал година след година да случваме нови неща заедно. Надявам се да получите много нови знания и умения, да тествате възможностите пред вас и да ви предадем основния урок на нашия факултет - няма момент, в който си научил всичко, трябва винаги да бъдем в търсене на най-добрата версия на себе си“, каза доц. д-р Георгиев.

В конкурса „Най-добър младежки стартъп в България“ участват студенти от София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Видин, Ловеч и други по-малки градове, както и чуждестранни студенти и ученици от горен курс от 29 гимназии. Младежите са от 15 български и 7 чуждестранни университета. Традиционно част от състезаващите се проекти попадат в ИТ сектора. Друга част от идеите за иновации са в разработени в области като биотехнологии, енергетика, изкуствен интелект, селско стопанство, електронна търговия, възобновяема енергия и зелени решения, маркетинг, журналистика, изкуства, спорт и свободно време, грижа за здравето и медицински технологии, химия, финанси, човешки ресурси и др. Голяма част от тях съчетават конкретна научна област и приложение на нови технологии.

Рекорден е и броят на партниращите в конкурса организации, в които влизат фондове за дялови инвестиции, финансови институции, професионални асоциации, фондации, акселератори, научни клъстери, глобални мрежи и др. Техни експерти са ментори в акселераторската програма към конкурса, която вече тече.

Reduce pesticides and seyour garden's biodiversity boom!

Почти цялата местна екосистема е ангажирана към каузата да подкрепи бъдещите иноватори в стремежа им да станат част от предприемаческата среда в България. Предстои интензивно обучение с 40 уебинара, присъствени срещи с инвеститори и ментори, уъркшопове за личностно развитие, възможности за участие във външни събития на партньорите, пичинг сесии и още много други.

Конкурсът ще приключи на 31 май с представяне на 10-те най-добри стартъпа пред жури, инвеститори и партньори на състезанието.