Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет се проведе публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане"

   
В Софийския университет се проведе публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане"

В Аулата на Софийския университет се състоя публично събитие под надслов: "Българският жестов език не е за изпускане", организирано от Deaf.bg, „Фулбрайт България“, Софийския университет и Университета „Галодет“ в САЩ.

Към българската Глуха общност се присъединиха представители на академичните среди, Народното събрание, изпълнителната власт, Столична община и бизнеса, за да обсъдят въпроса защо жестовият език ни прави щастливи и защо е важно да има бакалавърска програма по филология на българския жестов език. В рамките на събитието бяха представени резултатите от необичайно, първо по рода си, проучване на езиково-културната идентичност на младите глухи българи. Беше обсъдено как иновациите и развитието на българския жестов език ще допринесат за устойчива Глуха екосистема.

1-14

На откриването на събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, Роберта Кордано, президент на Университета „Галодет“, г-жа Анджела Родел, изпълнителен директор на „Фулбрайт България“, кметът на Столична община Васил Терзиев, представители на Министерството на образованието и науката, на академичната общност, на организации и институции, Габриела Спасова, член на Управителния съвет на Младежката организация на глухите активисти, Христина Каципиду от Deaf.bg

1-10

Роберта Кордано отбеляза, че още от началото на 80-те години на 20 век България е силен лидер в насърчаването на българския жестов език. Традицията е започнала с един уникален жестов език, специфичен в България, който вече е признат официално за български жестов език. Тя изказа своята благодарност към българското нечуващо общество за усилията им това да се случи.

1-16

Проф. д-р Георги Вълчев поздрави всички с „Добре дошли“ в университета, в едно от най-знаковите пространства на нашата столица. "Ние знаем трудната битка, която води с години на Глухата общност в България. И точно защото сте в Софийския университет, мисля, че заедно можем да извървим тази трудна битка до край. Няма да бъде лесно. Няма да бъде бързо – поне толкова, колкото го очакваме“, каза проф. Вълчев. Той допълни, че самият факт, че Софийският университет е в партньорство с водещите организации в тази сфера и че ще разчита изключително много на опита на колегите от Америка, е гаранция, че в крайна сметка ще бъдат намерени най-удачните форми, най-подходящите средства, за да може да се институционализира на академично ниво и да завърши тази битка и печелейки я, да направим възможно такъв тип език да навлезе широко и в по-ниските нива на образователната ни система.

1-19

Ректорът допълни, че като общество отдавна сме в дълг не само на тази общност, а и на много други общности с различни други физически дефицити. „Ще извървим заедно този път и се надявам той да направи видими проблемите за обществото на тези общности и да добием академичен статут на това обучение“ каза проф. Вълчев и посочи, че както много добре са показани ключовите думи, това е пътят към равенството.

1-18

Той отбеляза, че ще разчита на общата енергия както на общността, така и на колегията на Софийския университет, на институционалната помощ на държавата и особено много на безценния опит, който колегите в Америка са натрупали и могат да ни предадат.

Накрая проф. Вълчев пожела ползотворна среща и ползотворна дискусия и изрази надеждата си с общата енергия в скоро време да се поздравим с реални резултати.

1-22

В своето приветствие Анджела Родел обърна внимание, че в Америка има една уникална институция и това е Университетът „Галодет“, създаден през 1864 г. от президента Ейбрахам Линкълн, за да подкрепи ученето на глухите хора в Америка. „За нас е невероятна възможност чрез „Фулбрайт“ да създаваме тук, в България, подобни образователни възможности и за глухи българи“, посочи тя и разказа накратко как се е запознала с проблемите на Глухата общност. Анджела Родел подчерта, че за нея и организацията, която представлява, е чест да могат да осъществят този обмен между Университета „Галодет“ и Софийския университет и изрази надежда в България също да има бакалавърска и магистърска степен за български жестов език, за да обучим новото поколение от учители, от преводачи, хора, които ще могат по-добре да интегрират глухи деца и граждани в обществото ни, каза добави тя. Анжела Родел благодари на президента Кордано за работата й и за посещението й в България и пожела на добър час на начинанието.

1-23

В своето приветствие г-жа Грета Ганчева, заместник-председател на Съвета за български жестов език, обърна внимание на дългогодишната работа за развитието на българския жестов език като естествен и официален език на глухите хора в България, равностоен на българския книжовен език. Тя благодари за домакинството и партньорството на Софийския университет. „Радвам се, че днес имаме възможност да поговорим на тази тема и да осъществим това партньорство, така че да направим възможно обучението на нашите бъдещи педагогически специалисти, които ще работят с глухи деца, деца, които са от общността на глухите хора, за да могат да прилагат българския жестов език в образованието си и успешно да усвояват знания и умения, да придобиват онези компетентности, които ще са им необходими за реализацията им след завършване на тяхното обучение в българската образователна система“, каза Грета Ганчева.

1-21

Тя изрази надежда, че и висшето образование ще отвори вратите си, така че да могат да бъдат подкрепени студентите от общността на глухите хора, да могат да използват българския жестов език и успешно да се подготвят в различните си професионални квалификации, с които да се реализират на пазара на труда. Тя проследи основните моменти в пътя, извървян от Министерството на образованието и науката и запозна присъстващите с всичко, през което са преминали, за да постигнат този успех днес.

Форумът продължи с доклади и дискусия по темата.

1-25

По рано през деня президентът на Университета „Галодет“ Роберта Кордано се срещна с ректора на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев.

1-6