Начало / Новини / Новини и събития / Международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи

   
Международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ бе домакин на международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи. Семинарът се проведе със съдействието на Фондация „Балканско наследство“, а лектор бе д-р Николаос Сарис, старши реставратор в Националната библиотека на Гърция в Атина.

Участници в семинара бяха главно реставратори от български институции, ангажирани в опазването на писменото културно наследство, както и студенти. На откриването на семинара, което се състоя в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, те бяха поздравени от заместник-ректора на Софийския университет проф. Ренета Божанкова. Тя изрази задоволството си да присъства на събитието и от възможността да отправи поздрав от свое име и от името на ректора на Университета проф. Георги Вълчев. Като колега славист проф. Божанкова не скри вълнението си от срещата си с безценните паметници в дома на знанието и на паметта, какъвто е Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и какъвто е бил винаги през годините назад.

4

Надявам се, че вашата среща, семинарът, провежданото в рамките на семинара обучение ще бъдат полезни както за присъстващите колеги, така и след това като резултат, мултиплициращ се във времето и пространството, в други структури и организации и най-вече от полза на нашите студенти, както и за развитието на международните връзки на нашия университет“, каза още заместник-ректорът.

Проф. Божанкова пожела ползотворна работа и успех на всички.

3

Иван Василев, един от основателите и изпълнителен директор на Фондация „Балканско наследство“, заяви, че фондацията повече от петнадесет години подкрепя проучването и опазването на балканското наследство. Той обърна внимание на дългогодишното сътрудничество с д-р Николаос Сарис и негови колеги, свързано с опазването на историческо наследство.

6

Щастливи сме да споделим с вас неговия опит и неговите знания. Д-р Сарис е увличащ лектор и добър преподавател, който може да даде много на вас – хората, които опазват нашето културно наследство“, каза още Иван Василев и благодари на всички за участието в научния форум, както и на Центъра „Дуйчев“ и на Софийския университет за домакинството и доброто сътрудничество.

7

Д-р Николаос Сарис благодари за възможността да участва в събитието, за за партнртньорството и осъществяването на този уъркшоп. По думите му това е голяма възможност – да се посети Центъра, да се видят архивите и колекциите му. Той изрази надеждата си да развият сътрудничество между реставраторите в Гърция и България и изрази и желанието на Националната библиотека на Гърция да партнира с институции и университети в България.

2

В изказването си д-р Николаос Сарис подчерта значението и важността на тази инициатива и посочи, че реставраторите имат инструментите и знанията да разглеждат книгите от различни перспективи и това е много ценно. Той изрази надеждата си всички участници да имат полезна и интензивна седмица с много интересни презентации и възможности за бъдещо сътрудничество и развитие.

8

Заместник-ректорът на Националната художествена академия доц. Стефан Белишки изтъкна дългата традиция на сътрудничество между Центъра „Проф. Иван Дуйчев“ и Академията, което е фокусирано предимно върху проблемите на опазването на произведенията от хартия и книгите. Той изрази надеждата си сътрудничеството да се разшири с още институции и пожела на всички хубава, ползотворна и вдъхновяваща седмица.

12

Проф. Елисавета Мусакова от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и гл. ас д-р Мария Полимирова от Центъра „Дуйчев“ също поздравиха присъстващите на събитието.

24

Д-р Румяна Дечева, реставратор в Центъра, поднесе поздрав от името на ръководството на Центъра и заяви, че екипът в него продължава да изпълнява завета на акад. Дуйчев – неговият дом да събира колеги, учени, студенти, интересуващи се от ръкописната колекция. Тя допълни, че в Центъра има и богата библиотека със специализирана литература и ценни издания. Тя показа някои от най-интересните ръкописи от сбирката – гръцки, славянски и ориенталски, като разкри детайли за работата по тяхната реставрация.

9

Д-р Дечева говори и за работата на студентите в Центъра, както и за начина, по който се съхраняват ръкописите. Тя обърна специално внимание на колекцията от гръцки ръкописи, като подчерта, че тя е най-голямата в България – над 460. Д-р Дечева допълни, че колекцията се обогатява непрекъснато и акцентира върху дейността на дарителя Румен Манов .

Д-р Дечева разказа за произхода на ръкописите и тяхната история.

 

15

В рамките на шестдневното събитие основната част от лекциите и практическите занятия се проведоха в структури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – главно в сградата на ЦСВП, но и в Университетската библиотека, където участниците в семинара бяха посрещнати от проф. д-р Анна Ангелова.

23

Тя разказа за колекцията от раритети на УБ, както и за предстоящото откриване на реставрационната лаборатория, създадена благодарение на проекта „Наследство БГ“. Участниците в семинара посетиха и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където разгледаха някои от най-ценните ръкописи, отличаващи се с интересни подвързии.

20

В дните на семинара участниците се запознаха с работата на реставрационната лаборатория на Националната библиотека в Атина. Д-р Сарис презентира интересни случаи в своята реставрационна практика зад граница. Проведени бяха практически занимания по изследване и документиране на подвързии на базата на ръкописи с различни по стил и технология подвързии от сбирката на Център „Дуйчев“.

17
18
21

Участниците получиха дипломи, споделиха опит и знания и планираха бъдещи съвместни събития.

22