Начало / Новини / Новини и събития / НГДЕК отбеляза патронния си празник

   
НГДЕК отбеляза патронния си празник

Софийският университет бе домакин на тържественото отбелязване на 1155 години Успение Кирилово – патронния празник на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. В Аулата в Ректората се проведе тържествен концерт, а в Централното фоайе в Ректората е изложена експозиция от рисунки и репродукции на икони от ученици на гимназията и ателие „Изкуство“ към НГДЕК.

Всяка година на 14 февруари Класическата гимназия отдава почит на своя патрон и покровител Св. Константин-Кирил Философ. Директорът на гимназията г-жа Мариела Папазова поздрави всички и пожела да бъдат закриляни от светеца и да продължат да работят смело, творчески и да успеят във всичките си начинания.

20

От много години НГДЕК е приела за свой патрон и небесен покровител Константин Философ, наречен Кирил, възстановила е почитта и преклонението към неговото Успение 14-ти февруари“, каза Даниел Иванов, заместник-директор и диригент на хоровите състави към НГДЕК. Когато приехме светеца за свой покровител, съвсем естествено изградихме своите традиции, възродихме отколешните и ги утвърдихме в чест на тези, които са избрали духовния им път и житейската им съдба да бъде озарена от делото и посланията на един свят мъж, богоозарен по ум, боговдъхновен по дело и отдаден на мъдростта и човеколюбието, допълни той.

21

Щастливи сме, че в годините нашата традиция бе забелязана, оценена от Софийския университет и други институции. Свети Кирил е геният на съзиданието. Днес в знак на нашата почит на официалното честване в Аулата на Софийския университет откриваме и изложбата на ателие "Изкуство" към НГДЕК в чест на 1155 години от Успение Кирилово“, каза още Даниел Иванов.

15

По повод празника поздрав поднесоха доц. Мая Иванова, председател на общественото събрание на Кирило-Методиевския научен център към БАН, и проф. дфн Амелия Личева, декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

16

Проф. Амелия Личева заяви, че за Софийския университет Класическата гимназия винаги е била специална, че от нея идват най-добрите студенти и допълни, че винаги е различавала студентите, които са възпитаници на НГДЕК. Проф. Личева пожела на учениците да продължават да пазят духа на гимназията, да бъдат винаги различни, критично мислещи: „За мен е изключително радостно, че с взаимодействието с Класическата гимназия ние осъществяваме нещо, което трябва да бъде цел въобще на образованието – да не делим образованието на средно и висше, а наистина да работим заедно в името на една кауза, каквато е образоваността, каквато е саморазвитието, каквато е четенето и всичко това, което дават училището и университетът в сферата на хуманитаристиката, а и не само“.

1

В рамките на тържеството гостите в Аулата чуха изпълненията на ученическите хорови състави на Националната гимназия за древни езици и култури, припомнено бе и делото на Кирил и Методий и техните ученици. Експозицията, изложена в Централното фоайе, може да бъде разгледана до 18 февруари 2024 г.

10