Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Марина Стефанова пред Investor.bg: В бизнеса преписването рядко носи добри резултати

   

20.10.2023

 

Първа стъпка в изготвянето на корпоративни ESG стратегии (Environmental, Social, Governance - екологични, социални и управленски практики - бел. ред.) е събирането на всички данни за компанията или организацията. След като сме направили това, преминаваме към процеса на оценка на съществените теми. Това заяви доц. д-р Марина Стефанова от Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ в първия епизод от ESG подкаста на Investor.bg, който се излъчва с подкрепата на УниКредит Булбанк.

Untitled design (1)

По думите ѝ в този случай приоритизацията е изключително лесна. Дружеството трябва да е наясно кои са неговите най-силни и съответно най-слаби звена. Предимствата трябва да се развиват много повече и съответно е също толкова важно да знаем къде е най-големият ни отрицателен отпечатък. Корпоративната и устойчива отговорност не може да бъде изцяло copy-paste. В бизнеса преписването рядко носи добри резултати, коментира доц. д-р Стефанова.

Тя отбеляза, че работата по ESG стратегията на дадена компания изисква сътрудничество между няколко отдела.

„Прилагането на един тип системна промяна на мисленето винаги е мултидисциплинарно. Първа стъпка е масовото образоване на вътрешните публики – на служителите. Необходимо е ограмотяване, в което да имаме достатъчно натрупани данни у хората, така че те да развият чувствителност“.

Експертът вижда възможност в прилагането на подобни политики за по-малките и средни компании. По нейни думи дори само съкращаването на веригата на доставки с цел по-доброто ѝ управление отваря ниша, в която те биха могли да заемат мястото на далечни партньори. „Там има много голяма възможност да се препозиционират“, смята доц. Стефанова.

Татяна Терзийска, директор „Управление на сграден фонд, доставки, разходи и трети страни“ в УниКредит Булбанк, разказа за началото на трансформацията и успешните практики, които нейната компания е внедрила и разработва.

Сред добрите примери тя посочи замяната на контейнерите за събиране на отпадъци с такива за разделно събиране; подмяна на пластмасовите прибори с бамбукови; снабдяването на всички служители със стъклени бутилки за вода за лично ползване. „Могат да се предприемат много стъпки, които да са лесни за имплементиране“, изтъкна Терзийска.

Като по-сложни решения тя изреди подмяната на автопарка с хибридни автомобили и инсталирането на станции за зареждането им в София. От разговора стана ясно, че компанията има и нови интересни проекти – тече изпълнението на проект за монтиране на фотоволтаични панели на някои от покривите на централите, а дружеството разглежда и възможности за закупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници.

От своя страна, доц. д-р Стефанова коментира и новите стандарти за екологично, социално и корпоративно управление на Европейския съюз, които ще бъдат интегрирани от големите публични компании през 2024 г. – т.нар. Директива за нефинансово отчитане.

„Бизнесът работи в нова реалност… Това, че вече правилата важат за всички е само още една стъпка в еволюцията на този пазар“, посочи тя.

И добави, че подходът трябва да е двояк – компаниите трябва индивидуално да надграждат това, което вече правят по темата, но и да се съобразяват с външните регулации, така че със сигурност нещата да се случват по правилния начин.

Чуйте целия разговор в подкаста на Investor.bg.