Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. Марина Стефанова в предаването „Made in green“, Bloomberg TV: България е лидер в обучението на ESG специалисти

   

06.07.2023

 

„Един ESG специалист трябва да извършва всички дейности в една компания, свързани с управлението на нейните процеси, касаещи екологичната и социалната й дейност и начина, по който тя се управлява така, че да може да гарантира равнопоставеност, антикорупционни практики и честни търговски политики. Говорим за целия този набор от вътрешноорганизационни инструменти, които подпомагат компанията да се държи етично на пазара и измежду служителите си“. Това каза доц. д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българската асоциация на КСО специалистите, в предаването „Made in green“ по Bloomberg TV.

Screenshot 2023-07-06 132328

Цялото интервю, гледайте тук.

Според доц. Стефанова обучението на ESG специалисти протича много дълго. В България все още няма пълна бакалавърска програма с 4-годишно образование, където успоредно да са съчетани трите стълба на устойчивост. Тя разказа, че по-голямата част от големите компаниите у нас и по-малките, които са експортно ориентирани, вече имат направление само за ESG специалисти. Доц. Стефанова подчерта, че такива специалисти са необходими и в момента има огромен глад за тях.

„ESG специалистът събира и консолидира всички мнения и изисквания от служители, клиенти и партньори. Също така следи за отпечатъка, който компанията има върху тези общности и прави една холистична стратегия. Повечето български компании я наричат ESG стратегия“, добави тя.

Едно от основните предизвикателства на устойчивите специалисти е, че има миксираност, но няма хомогенност на знанието. В този аспект едно от вътрешните предизвикателства е да се балансират специалистите така, че да научат повече за това, което им липсва.
„Аз вярвам, че специалистите по устойчивост са онези двигатели на промяната, които ще подпомогнат зелената икономика, зеления преход, като към зелена, включвам и солидарната, и кръговата икономика. Днес устойчивостта не идва само защото е някакъв лукс. Не, тя е провокирана от големите проблеми, които виждаме навън. Климатичната криза е реална. Кризата, свързана с демографията, също. Трябва да се мисли устойчиво. Затова и трябва да имаме експерти“, посочи доц. Стефанова.

Доц. Стефанова сподели, че от експертите с подобно мислене има както такива, които университетите изкарват като млади кадри, така и утвърдилите се в някои фирми. Според данните ѝ най-големи желаещи са тези, които вече работят и то на висока или най-висока мениджърска позиция.

„Считам, че в България привличаме кадри. Давам пример със Стопанския факултет на СУ, където за втора година провеждаме трета международна академия, за която желаещи от 12-13 държави идват, за да се обучават при нас. И ни избират защото сме лидер“, обясни доц. Стефанова.