Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. Боряна Богданова в предаването „В развитие“, Bloomberg TV: Студентите в България предпочитат 20-часова работна седмица

   

20.06.2023

 

Възможностите за почасова работа и непълна работна седмица, която е гъвкава спрямо учебния график са сред приоритетите на студентите в България. Живеем в динамична среда и е важно за младите да инвестират в образованието си, но също така паралелно с това да се трупа практически опит и знания. Това коментира доц. Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV.

Screenshot_20230619_200309_Chrome

Цялото видео, гледайте тук.

„Непълната работна седмица – 15 до 20-часова работна седмица, съчетана с графика от семестър за семестър на студентите е нещото, което се търси най-много в момента“, добави доц. Богданова.

Кариерните събития, които се състояха през изминалия месец, протекоха с много голям интерес, както от страна на работодателите, така и от страна на младите хора в страната. Доц. Богданова разказа за инициативите на Кариерния център на Стопанския факултет, които се състояха през месец май и събраха голяма посещаемост, както от страна на бизнеса, така и от студентите, които търсят нови перспективи за развитие. На събитието в София взеха участие 46 водещи за страната работодатели, което за размерите на факултета е истински успех, посочи тя. В събитията взеха участие студенти, ученици, младежи, а партньори на събитието бяха ISIC България.

Ползите от едно такова събитие са много разнообразни като най-пряката полза е набиране на ресурс за компаниите. В момента студентите на Стопанският факултет са изключително търсени на пазара на труда. Едно такова събитие осигурява достъпа на работодателите до студентите. Друга полза от кариерните събития е популяризирането на различни кариерни пътеки и създаване на осъзнатост по отношение на работодателския бранд. В днешно време младите хора разполагат с голям избор – пред тях има различни кариерни пътеки и в крайна сметка осъзнатостта къде могат да работят и какви позиции се предлагат е много важна, за да вземат информирано решение.

В рамките на тазгодишното събитие, участието на работодателите ставаше чрез регистрация. Със събраните такси от участия се учреди стипендиантски фонд, които цели да даде възможност на ученик от търговската гимназия от Бургас да учи в Стопанския факултет. Размерът на стипендията е достатъчно голям, за да покрие семестриалните такси за обучение в платен режим. По този начин се дава един добър пример и подкрепа за младите хора по още един възможен начин, посочи доц. Богданова.

Стопанският факултет наскоро получи акредитация от международната асоциация на MBA училищата (AMBA).

„Признанието, което получихме означава, че обучението в рамките на нашите програми е с най-високо качество – на световно ниво. Едва 2% от бизнес училищата по целия свят са държатели на такъв вид акредитация, което говори само за себе си“, добави зам.-деканът на Стопанския факултет.