Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Ас. Васил Караиванов в предаването „В развитие“, Bloomberg TV: Ако Фед не направи пауза с лихвите, това ще е проблем за Европа

   

14.06.2023

 

Ако Федералният резерв (Фед) не направи пауза с вдигането на лихвите, това ще означава проблеми за Европа. Това мнение изрази ас. Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Screenshot 2023-06-14 133139

Цялото интервю, вижте тук.

„Ако от Фед повишат лихвите, това означава, че не се притесняват много за икономическия растеж или рецесия. Фед притежава най-много информация и най-добре я анализира, но това не означава, че не правят грешки“, смята ас. Караиванов.

Според него, ако Фед не повиши лихвите, вече има притеснения за икономическия растеж; ако вземат решение за повишаване на лихвите, тогава инфлацията ще е по-големият проблем, икономическият растеж няма да е на дневен ред и това ще доведе до повече оптимизъм на пазарите.

Ас. Васил Караиванов очаква при повишение на лихвата в САЩ да се вдигне курсът на долара, което ще оскъпи вноса на стоки и суровини в Европейския съюз. „Първата фаза на инфлацията, която се разви в Европа, беше точно заради такова поскъпване на долара с 15%-20% в рамките на няколко месеца, а вносът е около 53% от БВП на ЕС“, припомни той.

Ас. Караиванов предположи, че ако курсът тръгне към нива 1-0,80 долар/евро, инфлацията ще влезе много бързо, а отделно ще поскъпне вносът на суровини като петрола. „Ще се наложи Европейската централна банка яростно да вдига лихвите, за да оправи валутния курс, но това ще задълбочи проблема с икономическия растеж“, предупреди той.

По думите му ЕЦБ почти сигурно ще обяви ново повишение на лихвата с 0,25% тази седмица, въпреки че еврозоната е в техническа рецесия. Ас. Васил Караиванов потвърди, че икономиките на еврозоната, както и на Германия, „все пак растат“, като проблем е управляваната от правителствата компонента – косвените данъци и платените субсидии към бюджета.