Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. Атанас Георгиев в предаването „Бизнес старт“, Bloomberg TV: Акредитацията на Стопанския факултет от AMBA открива много възможности пред студентите

   

08.06.2023

 

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ покри различни и много сериозни критерии, за да получи акредитация от Асоциацията на MBA бизнес училищата (AMBA). Това каза доц. Атанас Георгиев, декан на факултета в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV. Той уточни, че в момента в България, Стопанският факултет е единственото бизнес училище с такова постижение, откриващо мащабни възможности пред студентите.

Цялото видео, вижте тук.

Screenshot 2023-06-08 143357

Интернационализацията на висшето образование в България е много важна крачка за повишаване на качеството, но за съжаление голяма част от факторите, от които зависи, явно не считат, че това е толкова важно. Ние имаме само 7% общ брой на чуждестранните студенти в България, голяма част от тях са от Европейския съюз, от Гърция - в специалности като медицина и фармация. Има огромен потенциал и ако това не бъде поставено като стратегически приоритет, той няма да се реализира, допълни доц. Георгиев. .

„Надявам се, че във всички спешни мерки, които трябва да бъдат предприети от новото правителство, някой ще обърне внимание на висшето образование. Защото колкото по- рано започне същинската му трансформация и интернационализация, толкова по-силни ще са ефектите за всички сектори на икономиката”, подчерта още той.

Много се надявам, че някой някога ще обърне внимание не само на нормативната база в сферата на образованието, но и на инфраструктурната. В университетите бяха инвестирани средства в центрове за компетентност, за върхови постижения, но това е капка в морето в цялостната инфраструктура, с която разполага висшето образование. Сградата на Стопанския факултет, например, е бивше общежитие на 68 години. Тоест, тя няма как да бъде модерна сграда, отговаряща на стандартите, ако не бъдат направени доста сериозни инвестиции в тази посока, посочи деканът на Стопанския факултет.

„Ние се опитваме вече доста години да привличаме магистри от чужбина - както от традиционни, така и от нови пазари, да записват програми в България. Самият процес, по който един чуждестранен студент, особено извън Европейския съюз, кандидатства, трябва да му се признае диплома за бакалавър и така нататък, е толкова тежък и толкова некоординиран, че всъщност това се оказва занимание, което само най-мотивираните кандидати успяват да преминат. Само ще ви дам пример – един студент от Индия записва магистратура при нас и този процес отнема с всички стъпки 16 месеца, докато, за да запише магистратура във Великобритания, му отнема 3 седмици”, разказа доц. Георгиев.

„Всъщност това, което трябва да се опитаме да направим, е да привличаме поне толкова студенти от чужбина в България, колкото наши гимназисти отиват да учат навън”, допълни той.

За последните десет години системата на висшето образование като цяло е доста по-напред от състоянието, в което беше, бизнесът гледа по друг начин на партньорството си с университета и например нашият факултет има близо 200 споразумения с компании и институции, като се създават цели програми съвместно с работодателите. Все повече трябва да се мисли и да се работи в посока на бизнес към науката, категоричен бе доц. Георгиев.