Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Проф. Ваня Иванова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS: Не бих приветствала да се посегне на Сребърния фонд

   

05.06.2023

 

„Не бих приветствала да се посегне на Сребърния фонд предвид сложната икономическа обстановка в момента в глобален план. Разчитането на външно финансиране, тегленето на нови кредити е нож, с две остриета. Предвид по-високите лихви, предвид несигурнността на пазарите, този фонд е някаква гаранция и резерв“, заяви проф. Ваня Иванова от Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Screenshot 2023-06-05 131729

Проф. Иванова обясни, че държавата се е поддала на популистки натиск през последните две години. „За мен изходът е оздравяване - едно по-здравословно, по-рестриктивно, по-предпазливо боравене с публичните финанси“, допълни тя.

В предаването „Твоят ден“ проф. Иванова уточни, че според нея възстановяването на намаленото ДДС за някои от индустриите, не би било болезнен ход. „Още повече, че ковид мерките, с които бяха оправдани тези дейстивия, са изчерпали своя потенциал. В този смисъл, не би било престъпление – корекция или поне връщане към предишната данъчна ставка“, обясни проф. Иванова.

В предаването на NOVA NEWS участва и икономистът Румен Гълъбинов, който също подкрепи тезата, че Сребърният фонд трябва да остане неприкосновен и да се следва по-разумна бюджетна политика.

„Ситуацията без да е драматична, е критична“, каза проф. Иванова. Тя посочи необходимостта от съставяне на рационален държавен бюджет и предупреди, че декапитализирането на икономиката може да е пагубно в дългосрочен план.

„Няма спор, че пенсиите са ниски. Но в същото време не бива да си заравяме главата в пясъка. Ситуацията не е драматична, но изисква изключителен професионализъм и много опасно „ходене по леда“. Текущите плащания ще бъдат осигурени, едва ли някой иска да хвърли държавата в непредвидим хаос и в социални бунтове, но предвид средносрочните и още повече -дългосрочните перспективи, се изисква много сериозно балансиране“, каза още проф. Иванова. Тя даде съвет на депутатите в Народното събрание – да бъдат разумни в исканията си, предпазливи в склонността си да се поддават на популистки решения и да се придържат към по-строга фискална разумност.

Цялото интервю можете да гледате тук.