Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / София Касидова, началник управление „Стратегическо развитие и зелени политики“, Българска банка за развитие ще изнесе лекция в Софийския университет на тема: „Финансиране на зелени и устойчиви проекти - регулации и критерии“

   

04.05.2023

 

На 27 май от 10:00 ч. в зала 418 на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе лекция по правни основи на устойчивите финанси с участието на началник отдел „Стратегически анализи и развитие“, Българска банка за развитие (ББР) София Касидова.

Sophia Kassidova

Тя ще представи пред студентите актуални тендеции в сферата на зелените инвестиции и възможностите за тяхното финансиране. Лекционният курс е воден от гл. ас. д-р Десислава Калчева. Инициативата е част от подписаното споразумение за сътрудничество между Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Българската банка за развитие. През 2022 г. двете институции проведоха съвместно конкурса „Нужни ли са ни зелени финанси“, както и „Академията за устойчиви инвестиции и финанси“.

София Касидова ръководи екипа за стратегическо развитие и зелени политики в ББР от 2017 г.

От 2006 до 2010 г. е вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (BSTDB) – международна финансова институция с мандат за икономическото развитие на страните от Черноморския регион и финансираща проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката и индустрията.

София Касидова започва банковата си кариера през 1995 г. като последователно заема позиции в Йонийска банка на Гърция (Ionian Bank, клон България), във фонд за капиталови инвестиции „Hex Capital” (Чехия), в БНБ, в ДСК Банка, в инвестиционната банка CSFB.

През 2001г. е назначена за заместник-министър на икономиката с ресор икономически въпроси и част от екипа на България за присъединяване към ЕС; координира подготовката, изпълнението и мониторинга на проекти, финансирани по програма ФАР (Phare) на ЕС. Касидова е член на екипа за преговори на България за членство в НАТО (NATO) с ресор икономически въпроси и плана за реформи. През този период отговаря и за връзките и преговорите със Световната търговска организация (WTO), със Световна банка (WB) и Международния валутен фонд (IMF).

През 2003 г. е заместник-министър на транспорта и отговаря за предприсъединителни преговори с Европейската комисия, управлението на големите инфраструктурни проекти, като строителството на Терминал 2 и писта на Летище София, на Дунав мост ІІ, разширението на пристанище Бургас и др.

Завършила е УНСС, притежава PG Diploma in Financial Strategy от Oxford University Said Business School, магистър MSc in International Banking от University of Reading като стипендиант на British Foreign Office и магистър ΜΑ in Economics от CEU and University of NY State като стипендиант на Фондация „Сорос”. Владее английски, руски, чешки и гръцки език.