Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / На 14 март се проведе гост-лекцията на д-р Дочка Василева от „Фонд мениджър на финансовите инструменти“ ЕАД и Явор Гочев от Innovation Capital

   

17.03.2023

 

Как да стартирате собствен бизнес без капитал? Имате ли иновативна идея? Искате ли да започнете собствен бизнес? Откъде да намерите финансиране? На тези и други ваши въпроси отговориха д-р Дочка Василева от „Фонд мениджър на финансовите инструменти“ ЕАД и Явор Гочев от Innovation Capital в рамките на лекционния курс по „Финансово и данъчно право“, воден от доц. д-р Савина Михайлова-Големинова.

20230314_112910 (1)-min

Доц. д-р Михайлова подчерта, че финансовите инструменти ще придобиват все по-голямо значение през новия програмен период, за да създадат пазарна нагласа у бенефициерите на безвъзмездна финансова помощ в България през новия програмен период 2021 – 2027 г. България вече е в трети програмен период, при който Кохезионната и Общата селскостопанска политика на Европейския съюз имат съвсем друг подход. Финансовите инструменти все повече ще се използват за предоставяне на финансова помощ от бюджета на ЕС под формата на заеми, гаранции и инвестиции в дялово участие особено когато средствата се управляват в режим на споделено управление.

Г-жа Василева представи работата на Фонда на фондовете и петте фонда за дялово и квазидялово финансиране, които покриват целия цикъл от развитието на компаниите, насочени към МСП, както и прилежащи програми за развитие и менторска подкрепа.

 

Г-н Явор Гочев насърчи студентите да мислят иновативно и предприемачески. Конкретни възможности двамата гост-лектори очертаха в предстоящия „Национален конкурс за най-добър младежки стартъп“, който ще стартира съвсем скоро!

След големия успех на първия ,,Национален конкурс за най-добър младежки стартъп” за 2022 г., в който участваха над 36 стартъпа от цялата страна, от които някои получиха финансиране и изключително позитивната обратна връзка. Фондът на фондовете и Стопанският факултет на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски” решиха да организират същия конкурс за втора поредна година през 2023 г.

Мисия на конкурса

  • Конкурсът за най-добър младежки стартъп да се превърне в най-значимия и популярен национален конкурс в България.

Визия на конкурса

  • Иновации и предприемачество за успешен старт в живота.

Цели на конкурса

  • Да се насърчи младежкото предприемачество и иновативните идеи в цяла България.
  • Да се информират младежите за възможностите за финансиране.
  • Да се развият умения за генериране на иновативни идеи, стартиране на собствен бизнес, предприемачество, бизнес планиране, търсене на пазари, представяне пред инвеститори и други умения у младите хора.
  • Да се намери финансиране на най-добрите стартъпи.

Организатори: Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ФМФИБ ЕАД (Фонд на Фондовете).

Допустими участници в конкурса: всички младежи на възраст между 18 – 29 г. с иновативни бизнес идеи.

Награден фонд

  • Възможности за дялови инвестиции, включване в програмите за развитие на фонд мениджърите, стаж в партньорските организации на конкурса, участие в международни конкурси, менторство, парични и поощрителни награди от партньорите на конкурса и др.