Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Ралица Ганева: 3800 пъти скачат цените по време на Прехода – от 1989-та до 2020 г.

   

09.12.2022

 

Доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева и доц. Мартин Иванов представиха и коментираха разработения индекс на потребителските цени (1750-2020 г.) в предаването „Твоят ден“ по NOVA. Проучването е реализирано от екип в състав: доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, доц. Мартин Иванов и доц. д-р Калоян Ганев. Според доц. Симеонова-Ганева, най-голямата инфлация, през която са минавали българите, е била през 90-те години – 3800 пъти скачат цените през годините на Прехода – от 1989-та до 2020 г. „За по-къс период, от 1991 г. скокът в цените е 5000 пъти. Нашият индекс е построен на база на малка кошница от 20 стоки и услуги, обхваща в по-малка степен този пик“, разкрива тя.

imgonline-com-ua-CompressToSize-4inPH2IZxtAM0LS

По думите ѝ хлябът и други хранителни стоки стават много по-достъпни след приемането ни в ЕС. А цената на захарта спада с вековете, докато преди е била луксозна стока, сега е от най-достъпните. 90-те години и преди 2007 г. е пикът на цената на месото заради ограниченията по време на Комунизма, като такива продукти са се яли предимно на празници и са били домашно производство. Същевременно тютюнът става все по-труднодостъпен заради политиката на акцизите.

Алкохолът пък става все по-достъпен, като в миналото и предлагането му е било доста по-ограничено, а собственото производство спиртни напитки е намаляло. Доц. Мартин Иванов обяснява, че в отминалите исторически периоди има няколко пика на цените. „Последиците на двете Световни войни, Балканската или Междусъюзническата войни са свързани с ценови тенденции нагоре, но несравними с 90-те години. В по-отдалечените исторически периоди хората са си произвеждали това, което са консумирали. Края на 18-и и началото на 19-и век има практически разпад на държавата, известен като Кърджалийски времена, когато отново има ръст на цените“.

Цялото интервю можете да чуете тук.