Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Пътят до еврозоната: коментар на ас. Васил Караиванов

   

07.11.2022

 

Ас. Васил Караиванов, макроикономикст и преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, коментира темата за инфлацията и влизането на България в еврозоната и въвеждането на еврото като валута в страната ни в предаването „Добро утро, Европа“ на Euronews Bulgaria.

„След Пол Волкър в ролята му на централен банкер, който беше заявил, че няма нищо лошо в това паричната политика на една държава да се използва и за геостратегически цели, тоест това, което виждаме в момента е именно това и то се води директно от Федералния резерв на САЩ. На практика поскъпването на парите и повишаването на лихвите започна през март тази година. Атаката на Русия срещу Украйна започна в края на февруари. Това, което прави Федералният резерв, освен да се бори с инфлацията, която в общи линии е управляема вече в САЩ и в долари, е увеличение на лихвите с цел изсмукване на парите в световен мащаб“, каза експертът.

imgonline-com-ua-CompressToSize-mYZaXpCa9No9

По отношение на еврото, ас. Караиванов: „Ако погледнем какво се случи с инфлацията в Европа, ценовите равнища, всъщност основният проблем на инфлацията в Европа е курсът евро-долар. В последната година той поевтиня с 20%. Инфлацията дойде първо от суровините, после в услугите“. На въпрос от водещата на предаването с какво ще се характеризира новият икономически цикъл, икономистът каза: „Всеки икономически цикъл в общи линии продължава 2 до 3 години. Това, което виждаме в момента, е много рязко повишаване на лихвите с цел изсмукване на ликвидността. Федералният резерв в момента е изсмукал, както американските държавни облигации, така и ликвидността – те държат над 20% от всички издадени. Държавните облигации се използват за обезпечение по сделки за краткосрочно финансиране“.

„Този цикъл ще бъде с много високи лихви, сега започва повишаването. Европа всъщност трябва да настигне САЩ, за да нямаме проблем с валутния курс, откъдето ще дойде допълнителната инфлация“, добави ас. Караиванов.

Целият коментар по темата можете да чуете тук.