Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Американската търговска камара споделя опита си в управлението на човешкия капитал със Стопанския факултет

   

05.10.2022

 

Американската търговска камара (AmCham) в България и десетки нейни членове от години споделят знанията си в различни сфери (енергетика, управление на доставките, устойчиво управление и др.) със Стопанския факултет. Камарата има над 350 членове, в които работят над 30 000 души.

Предвид превръщането на управлението на човешкия капитал в основен фактор за успех на компаниите, Американската търговска камара стартира „Програма за образователно партньорство“ за споделяне на опита на членовете ѝ в областта на управлението на човешките ресурси с български университети.

AmCham Education Partnership - ACC and FEBA

В Стопанския факултет партньорството с Камарата е институционализирано през интегрирането на гост-лектори от шест от членовете ѝ (JobTiger, MSD, Adecco, SB Accounting & Consulting, IBM и Каменица/Molson Coors) в магистърските програми по Развитие на човешките ресурси с преподаване на български и английски език. Лекциите представляват съществена част от курсовете „Recent developments in HR management“ на проф. д.ик.н. Желю Владимиров (R4) и „Учеща организация“ с екип доц. д-р Тодор Ялъмов, д-р Кирил Величков и гл. ас. д-р Мартина Арабаджиева.

Лекциите включват теми като развитие на работодателската марка, анализ на големи данни, свързани с човешките ресурси, иновативни дигитални решения за подбор и оценка на персонала, вкл. геймификация, оценка и управление на представянето, бизнес етикет в областта на човешките ресурси и др. През конкретни бизнес казуси и решения студентите ще имат възможност да се запознаят с иновациите в областта на управлението на човешките ресурси в различни индустрии.

Лекциите (на английски език) са отворени за посещение за всички студенти в Стопанския факултет и ще се проведат по график от 11 октомври до 29 ноември в зала 420 от 18:00 до 20:00 ч. Домакини от страна на Стопанския факултет ще бъдат проф. д.ик.н. Желю Владимиров и д-р Кирил Величков.

„Тази съвместна инициатива съчетава бизнес опита на изтъкнати HR професионалисти, членове на водещи бизнес организации като AmCham, и академичния подход. Нашата цел е да донесем допълнителна стойност на студентите чрез споделяне на това как работят HR практиките в компаниите на нашите членове. Нашата визия и разбиране е, че с тази програма даваме своя принос в запълването на празнината между университетите и бизнеса, като по този начин помагаме на студентите да бъдат още по-добре подготвени за бъдещата си кариера“, казва Златина Кушкиева, съпредседател на Комитета по човешки капитал и образование и Управляващ партньор, HR Consulting Partners и U Matter. Г-жа Кушкиева е алумни на Стопанския факултет от 2001 г.

Партньорството на Стопанския факултет и Комитетът „Човешки ресурси и образование“ на AmCham датира от 2020 г. с провеждането на уебинар с участието на доц. д-р Боряна Богданова, ръководител на Кариерния център на Стопанския факултет и декана доц. д-р Атанас Георгиев.