Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Ас. Васил Караиванов участва в дебат „за“ и „против“ въвеждането на еврото

   

30.05.2022

 

Ас. Васил Караиванов, икономист и преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ участва в дебат „за“ и „против“ въвеждане на еврото в предаването „Добро утро, Европа“ на Euronews. Дебатът е следствие на решението на правителството за одобрение на Националния план за въвеждане на еврото, който описва стъпките около приемането на валутата. В дебата се включи и икономистът Георги Вулджев.

imgonline-com-ua-CompressToSize-kterwXaMZbKa

Ас. Караиванов сподели по темата: „Еврото се разглежда само като едни банкноти и едни монети, с които правим разплащания. Еврото трябва да се разглежда като нещо много по-стратегическо, много по-важно за националната сигурност на България дори. Еврото и Шенген са двете основи на Европейския съюз. Еврото е политически въпрос, не е финансов и не е икономически. И затова е важно да влезем в еврозоната колкото е възможно по-бързо, тоест от 1 януари 2024 г., защото еврото също трябва да се разглежда като система за разплащания. В момента имаме система за разплащане в български левове, този български лев е конвертируем по фиксиран курс в евро на БНБ. Разплащателната ни система е в левове, конвертируемостта на нашия труд, на всички нас, е в български левове, не е в евро. Затова е важно за всеки български гражданин да въведем еврото, защото първо разплащателната система - това е една от най-важните системи за националната сигурност на която и да е държава - ще бъде управлявана, поддържана от европейската обща система, която е Таргет 2, новия модел на системата, затова е много по-важно да влезем в нея, за националната ни сигурност и за нашата собствена сигурност“.

Целият коментар на ас. Караиванов можете да чуете тук.