Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Ангел Димитров и Теодора Петрова-Василева от АББ България представиха гост-лекция за студенти от Стопанския факултет

   

16.05.2022

 

На 11 май гост-лектори в магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ на Стопанския факултет бяха представители на АББ България: Ангел Димитров, Експерт Бизнес развитие – зарядна инфраструктура, и Теодора Петрова-Василева, продуктов и маркетинг специалист, Сградни решения. Те представиха лекция в 2 части: „Електрическа мобилност, зарядни станции, енергиен мениджмънт и технологии за съхранение на енергия“ и „Зелена инфраструктура и бизнес модели за Смарт грид системи и сгради“. Лекцията беше проведена в рамките на дисциплината „Мениджмънт на енергийни и ютилити компании“.

ABB

Ангел Димитров е завършил магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“ (сега „Енергийни пазари и услуги“) в Стопанския факултет. Той има богат опит в различни водещи международни компании в енергийния сектор. Основните му професионални интереси са в областите на зарядната инфраструктура за електрически автомобили и системите за непрекъснато електрозахранване (UPS). Той е част от екипа на АББ от 2013 г., започвайки кариерата си в компанията като инженер продажби-индустрия. От 2016 г. се занимава с развитието на зарядната инфраструктура и въвеждането на продуктите на АББ за зареждане на електромобили на пазара в България. От 2019 г. е експерт Бизнес развитие на зарядна инфраструктура и UPS. Отговаря за развитието на бизнеса на АББ за електрическа мобилност и прякото сътрудничество с инсталатори, инвеститори, оператори на мрежи и др. Той участва в инсталацията на първата бързозарядна станция в България.

Инж. Теодора Петрова-Василева е продуктов и маркетинг специалист – сградни решения в АББ България. Има над 8-годишен опит в изграждането на системи за сградна автоматизация, като кариерният ѝ път преминава през лидерските компании в областта като Сименс и АББ. Като проектен инженер в Сименс в Центъра за иновации в сградните технологии е участвала в изграждането на проекти за сградна автоматизация в множество страни в Европа като Дания, Швеция, Норвегия и др. Започва работа в АББ преди 2 години, като основният ѝ фокус са системите за сградна автоматизация, в частност системите за умен дом. Теодора е завършила ТУ-София, специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и магистър „Автоматизация на електрозадвижванията“.