Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / 120 години катедра „Икономика“ – втори онлайн семинар, посветен на изследвания на динамиката на сивата икономика и икономическото развитие в България и още 50 страни

   

01.04.2022

 

На 13 април 2022 г. от 18:00 ч. ще се проведе вторият онлайн семинар с дискусия относно сивата икономика и нейното отражение върху икономическото развитие в България и в съпоставителен план с държавите-членки на ЕС и други страни от Централна и Източна Европа. По време на семинара докт. Лиляна Георгиева и докт. Радостина Ивчева, които работят под научното ръководство на проф. д-р Стефан Петранов, ще се фокусират как сивата икономика влияе на икономическото развитие, има ли зависимост между размера на сивата икономика и макроикономическите фактори на производство на примера на 50 страни в периода 1991-2015 г. и в каква степен сивата икономика засяга тяхното състояние.

Purple Modern Webinar Instagram Post (2)

Семинарът представя резултатите от изследователския проект „Изследване на зависимости между размера на сивата икономика и индикатори за икономическо развитие“, реализиран от екип към катедра „Икономика“ на Стопанския факултет с ръководител проф. д-р Стефан Петранов. Модератор на дискусията е проф. д-р Стефан Петранов.

За участие в семинара е необходимо предварително да се регистрирате на следния линк: https://bit.ly/373LsvD

След регистрация, ще получите имейл с потвърждение и линк към семинара, както и опция да добавите събитието към Вашия Gmail календар.

 

 

____________________________

Катедра "Икономика" на Стопанския факултет е приемник на катедра "Политическа икономия", създадена с решение на Академичния съвет на СУ "Св. Климент Охридски" на 21 октомври 1902 г. С Постановление на Министерския съвет от 1951 г. Стопанският факултет е отделен от Софийския университет. Само катедра "Политическа икономия" остава в рамките на Университета и през 1953 г. е обособена като самостоятелно звено, пряко подчинено на Ректората. Стопанският факултет на Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет от 16 май 1990 г., с което катедра "Икономика" продължава своята дейност и развитие. През 2022 г. катедрата отбелязва своя 120-годишен юбилей със серия от събития, насочени към студентите и докторантите на Стопанския факултет и академичната общност в страната и чужбина.