Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ас. д-р Деян Радев взе участие в дискусия на тема „Бъдещето на финтех“ в рамките на хакатона „From Zero to FinTech“

   

28.03.2022

 

Ас. д-р Деян Радев взе участие в панелна дискусия на тема „Бъдещето на финтех“ в рамките на хакатона „From Zero to FinTech“. Панелът допълниха Светлозар Димитров, секретар на Българската финтех асоциация, юрист и предприемач, Стефан Зиманг, Group CTO на flatexDEGIRO AG, и Георги Пенев, Директор на Българската финтех асоциация.

777

Сред тенденциите в сектора, д-р Радев открои засиления интерес от регулаторите към подобряване на комуникацията със финтех сектора чрез обучения в държавната администрация и участие в магистърските програми като МП „Финанси, инвестиции и финтех“ на Стопански факултет. Друга важна тенденция в следващите години ще бъде развитието и налагането на публични дигитални валути като дигиталното евро, дигиталната крона и дигиталния юан. Важна роля за развитието на финансовите иновации в Европейския съюз ще изиграят и подготвяните регулации на криптоактивите като Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA).

Г-н Димитров подчерта важността на курсове като FinTech and E-Banking в МП „Финанси, инвестиции и финтех“ за подготовка на юристи в сектора на дигиталните технологии. Според него бизнесмоделите базирани на нерегулирани нишови сегменти не са устойчиви, и бъдещето в сектора е на компании, които успяват да създават иновации в условията и рамките на постоянно променяща се регулаторна среда.

Панелистите се обединиха около важността на финансовото образование и на хакатоните като „From Zero to FinTech“ за подготвяне на квалифициран персонал за бизнеса и регулаторите, и развиване на финансови иновации. Г-н Зиманг разкри, че flatexDEGIRO активно насърчава участието на служителите си в хакатони, за да подкрепят създаването на нови идеи в компанията.