Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Новини и съобщения / In memoriam / Почина проф. дфзн Веселин Страшилов

   

С дълбока скръб съобщаваме, че на 16.06.2020 година на 71-годишна възраст внезапно ни напусна проф. Веселин Любомиров Страшилов.

 

 

Професор доктор на физическите науки Веселин Страшилов е роден през 1949 г. във Велико Търново. Получава образованието си във Физическия факултет на СУ, където последователно придобива магистърска (1972 г.) и докторска (1978 г.) степен, а през 2005 г. става доктор на физическите науки. През 1978 г. се присъединява към групата по акустоелектроника и акустооптика на Института по физика на твърдото тяло на БАН. От 1986 г. до пенсионирането си е член на катедрата по физика на твърдото тяло и микроелектроника. През 2007 г. е избран за професор в Софийския университет.

Професор Страшилов е виден български учен в областта на акустиката и акустоелектрониката. Автор е на многобройни научни публикации и два учебника. В последните години приносите му са в областта на характеризиране на материали с ултразвукови методи и сензори на повърхностни и обемни вълни.

Ще запомним професор Страшилов като колега, който живо се интересуваше от живота във факултета и преживяваше неговите успехи и неуспехи като свои.

Поклонението ще се състои на 20 юни 2020 г. от 13.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Почивай в мир, Веско!

От колегите във Физически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“